Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Columns april 8, 2014

Dank je Leonardo Di Caprio

Samen met de man kijkt Fammes hoofdredacteur Muriel naar ‘The Wolf of Wallstreet’. Naast ontzag voor de acteerprestatie van Leo heeft de film nog een heel ander effect op haar.

Je zou het niet denken (althans iedereen die ‘Wolf of Wallstreet’ gezien heeft) dat ik nog eens een flinke levensles zou leren van een film waar in de openingsscène cocaïne uit de bips van een callgirl wordt gesnoven.

Stinkkaas

De man en ik zitten op de bank, half liggend eigenlijk. Tegen elkaar aan na een drukke dag waarin de één moe is van een dag cijfers, collega’s en grote beslissingen en ondergetekende gesloopt van de kinderen. Met name door de twee uur (spitsuur geheten) tussen eten en naar bed gaan. Nummer 1,2 en 3 hebben namelijk besloten om hun voorkeuren voor het diner volkomen om te gooien waardoor 1 opeens niet meer van boontjes houdt, 2 het eten na een hap weer gewoon uit zijn mond laat vallen en 3 alleen maar zegt: ‘bweh, stinkkaas’ (er zit geen kaas in het eten, let wel.) Maar goed, dat is voor een andere blog.

Naïef

We zijn moe en kijken de film. Na een kwartier kijken we elkaar aan en schudden het hoofd om de scènes waarin maar al te duidelijk wordt wat geld en rijkdom met mensen kan doen. Ik vraag nog ‘denk je dat dit echt zo gebeurt in de financiële wereld?’ De man kijkt me aan. Ik lees aan zijn gezicht af dat hij me naïef en ook wel schattig vindt. Geld, al het geld van de wereld maakt gulzig, hebberig en doet verlangen naar meer. Omdat het nooit genoeg is moeten de vrouwen mooier, de auto’s duurder en de drugs heftiger. In één scène zie je hoe Di Caprio inmiddels vader van een peuter niet omkijkt naar zijn kind en vrouw en van gekkigheid niet meer weet waar hij z’n highs vandaan moet halen.

Vernislaag

En ik kan me daar he-le-maal niks bij voorstellen… Hoewel, het leven dat wij leiden heeft wel wat weg van een jetset leven, al helemaal op Facebook, waar werkelijkheid door mooie plaatjes een extra glans en vernislaag krijgt. Sinds de verhuizing zijn we op een plek terecht gekomen die kan wedijveren met de mooiste wonderen van de wereld. Ik meen zelfs dat Kaapstad een nieuw wereldwonder geworden is. Ik heb zeeën meer tijd met mijn kindjes gekregen, waar ik – los van die twee uur tijdens de spits – intens van geniet. Ons huis is een droom en ons uitzicht is een verslaving op zich. Elke avond zien we hoe de zon in de zee zakt en een lucht veroorzaakt die alle kleuren rood, roze en oranje weerspiegelt.

Gezonde verslaving

Bij het zien van de film voel ik hoe een klein deel in mij erkent dat alles went en gewoon wordt en dat je zo maar kunt stoppen met genieten van wat er om je heen gebeurt. Omdat het zo is, omdat het toch gewoon geworden is? Nee, ik laat het niet gebeuren. Dank je Leo, voor je geweldige acteerprestatie, voor mij geen cocaïne bips taferelen, geen hang naar meer geld of meer spullen, maar billetjes die verschoont moeten worden en elke dag spitsuur. En een dagelijks besef hoe dankbaar ik eigenlijk ben voor de kans om met mijn gezin te kunnen genieten van de ondergaande zon. De meest gezonde verslaving, die ik nooit voor lief zal nemen.

Reageer op artikel:
Dank je Leonardo Di Caprio
Sluiten