Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 18 okt 2017
Leestijd: 6 minuten

Daphne (27): ‘Ik werd aan mijn schouders de bar op getrokken’ #MeToo

Sinds afgelopen zondag delen vrouwen van over de hele wereld hun ervaringen met seksueel geweld of seksuele intimidatie op sociale media. Door de hashtag #metoo te gebruiken, vertellen ze hun verhaal of reageren ze op de persoonlijke verhalen van andere vrouwen. Wij sommen de meest besproken tweets van de afgelopen dagen voor je op en we spraken met Daphne (27), zij werd aangerand door twee barmannen.

Vrouwenavond

Daphne: ‘Ik was twintig en ging samen met twee vriendinnen een avond uit in onze vaste kroeg in de stad. Ik kwam er zo vaak, dat het barpersoneel me niet vreemd was. Eén van die jongens zag mij wel zitten, ondanks dat ik hem meerdere keren had afgewezen. Bovendien had ik een vriend, die hij notabene ook kende.’

Twee barmannen

‘De kroeg was stampvol die avond, en ik stond met mijn rug tegen de bar gedrukt. Mijn vriendinnen naast me, een drankje in mijn hand. Tot ik ineens van achter aan mijn schouders de bar op werd getrokken. Met mijn voeten nog min of meer op de grond, mijn rug op de bar en twee mannen die mij stevig tegenhielden, kon ik niet wegkomen. Ik schrok me wild en toen ik iets wilde roepen, stopte de barman die een oogje op mij had zijn tong in mijn mond. Op dat moment kwam de tweede barman erbij en zoende me ook. Daarna spoot één van de twee slagroom in mijn mond, lieten ze me los en stond ik weer bij mijn vriendinnen, die geen idee hadden wat er zojuist gebeurde. Net als ik.’

‘Totaal overdonderd begon ik, nog met de slagroom in mijn mond, instant keihard te huilen. Ik was compleet overstuur. Mijn vriendinnen liepen met me mee naar buiten, en bij de deur hebben we samen de portier geïnformeerd over wat er gebeurd was. Hij reageerde redelijk begripvol en raadde me aan om naar huis te gaan. Samen met mijn vriendinnen liep ik naar het huis waar ik toen samen met mijn toenmalige vriend woonde. Eenmaal binnen viel ik snikkend in zijn armen en vertelde hem wat er gebeurd was. Zijn reactie was er eentje die ik nooit meer zal vergeten.’

Schuldgevoel

‘Hij toonde totaal geen begrip voor wat ik hem vertelde en reageerde ijskoud en afstandelijk. Zelfs mijn vriendinnen wisten niet wat ze met zijn reactie aanmoesten. Wat bleek? Hij dacht dat ik was vreemdgegaan, of de actie van de barmannen had uitgelokt en het verhaal verdraaid had, omdat ik hem de waarheid niet durfde te vertellen. Ik wist niet wat ik hoorde. Daarnaast voelde ik me door zijn reactie ook schuldig en ging ik aan mezelf twijfelen. Heb ik inderdaad iets verkeerd gedaan? Door zijn reactie versterkte dat gevoel alleen maar. De dag erna hebben we het zo goed en kwaad als het ging uitgepraat, en hebben het er daarna nooit meer over gehad. Mijn vertrouwen in hem is toen wel minder geworden.’

‘Jongensgedrag’

‘Omdat ik me er nog steeds niet goed over voelde, ben ik de volgende dag met mijn vader teruggegaan naar het café waar de jongens me over de bar trokken. Hij nam mijn verhaal heel serieus en steunde me waar hij kon. Daar ben ik ondervraagd door twee mensen, die vooral vroegen naar hoe ik mij op dat moment gedroeg. Danste ik uitdagend? Had ik uitdagende kleding aan? Een rokje, misschien? Niets van dat was waar. Uiteindelijk werd de actie van de mannen afgedaan als ‘jongensgedrag’ en zijn ze er met een waarschuwing vanaf gekomen. Ook omdat ze hadden gedronken, tijdens hun werk.’

‘Mijn vader stelde voor om aangifte te doen, maar alleen als ik dat wilde. Op dat moment vond ik dat niet nodig, omdat ik aan de reacties van mensen uit mijn omgeving opmaakte dat het ook voor een deel aan mezelf zou hebben gelegen. Het was maar een stom geintje van gasten die teveel hadden gedronken. Ik moest me maar gewoon niet zo aanstellen. Ik was immers niet verkracht, of zo.’

Kwaad

‘Achteraf gezien heeft het meer met me gedaan dan ik op dat moment dacht. Ik had het wel afgedaan als een stomme grap, maar tot op de dag van vandaag ga ik nooit meer met mijn rug naar de bar staan. Ik weet dat de kans heel klein is dat het nooit meer op die manier zal gebeuren, maar toch. Ik word met enige regelmaat in mijn kont geknepen tijdens het uitgaan, en besteedde daar nooit zoveel aandacht aan. De eerste keer dat dit gebeurde na de aanranding, werd ik daar echter zo woest om, dat ik de jongen die dit deed een enorm harde zet gaf waardoor hij bijna viel. Zó kwaad was ik.’

Boodschap

‘Het is niet oké dat andere mannen zomaar aan het lichaam van een vrouw zitten. Ik wil daarom aan andere vrouwen die op een seksuele manier zijn geïntimideerd meegeven dat je áltijd naar je gevoel moet luisteren en daar naar moet handelen. Laat je niet gek maken door meningen van anderen. Als er iemand over jouw grens heen gaat, op wat voor manier dan ook, is dit reden genoeg om actie te ondernemen. Al draag je het kortste rokje van de wereld, mannen horen met hun handen van vrouwen af te blijven, en andersom.’

LEES OOK: Hartverscheurend: 5-jarig meisje werd verkracht en schrijft een emotionele brief

Dat dit soort verhalen vaker voorkomen dan je misschien denkt, blijkt wel uit de hoeveelheid tweets die er gepost zijn met #MeToo erin: