Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezondheid 17 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Dat kan er ook nog wel bij: haaruitval na de geboorte van je kind

9 maanden lang heeft je lichaam (en geest) in dienst gestaan van je groeiende baby. Daarna heb je topsport bedreven tijdens de bevalling. Maanden van herstel volgen. En dan, als kers op de taart: enorme haaruitval na de geboorte van je kind.

Hoe oneerlijk en angstig het ook kan zijn, haaruitval na de geboorte lijkt er een beetje bij te horen. Maar waar wordt dit door veroorzaakt en wanneer krijg je je eigen volle bos dan weer terug? Wij zochten het voor je uit.

De 4 fases van haargroei

Zonder dat je het merkt, groeit je haar elke dag. Er komen nieuwe haren bij en je verliest er ook elke dag wat. Gemiddeld zijn dit tussen de 80 en 100 haren per dag! Hier merk je weinig van. Er spoelen wat haren weg tijdens het douchen, ze blijven hangen in je borstel of verdwijnen in de stofzuiger.

Als we het hebben over haargroei, kunnen we spreken van 4 verschillende fasen:

1. De groeifase
In deze fase vernieuwen haarcellen zich en beginnen nieuwe haren te groeien. Deze fase duurt meestal tussen de 2 en 6 jaar.

2. De overgangsfase
In deze periode bereiken de haren hun maximale lengte. Deze lengte verschilt per persoon. Sommige mensen hebben haar dat constant doorgroeit, anderen krijgen hun haar niet langer dan schouderlengte. Oneerlijk, maar waar. Deze overgangsfase duurt een week of 2.

3. De rustfase
Je haar heeft de maximale lengte bereikt, en blijft ongeveer 2 maanden op deze lengte. Daarna valt het uit.

4. De uitvalfase
De naam spreekt voor zich, in deze fase valt het haar uit. Cellen gaan nieuwe haren aanmaken.

De rol van hormonen

Hormonen spelen een grote rol als het gaat om de conditie van haar. Zo geven veel vrouwen aan dat hun haar dunner en doffer wordt naarmate ze ouder worden. Dit heeft te maken met een afname van het hormoon Oestrogeen. Als je zwanger bent, heb je juist enorm veel van dit hormoon in je bloed. Er is dan sprake van 1000 keer meer Oestrogeen in je bloed dan wanneer je niet zwanger bent!

Hierdoor zal je merken dat je haar tijdens een zwangerschap vaak dikker en glanzender is. Ongeveer 95% van je haar bevindt zich onder invloed van dit hormoon in de groeifase. Ook heeft Oestrogeen een positief effect op je nagels. Deze zijn vaak een stuk steviger en witter.

Het moment dat haaruitval na de geboorte zich voordoet

Vlak voor en tijdens de bevalling daalt de hoeveelheid oestrogeen in je bloed. Dit heeft tot gevolg dat je haren overgaan van de groeifase naar de rustfase. Deze rustfase duurt ongeveer 2 maanden, dus je kan rekening houden met de eerste haaruitval, ongeveer 2 maanden na de bevalling.
Wanneer haaruitval z’n intrede doet, verschilt per persoon. Het valt samen met de snelheid waarin je lichaam weer een nieuwe hormonale balans heeft gevonden. Bij de meeste vrouwen is het haaruitval weer op een normaal niveau na 6 maanden na de bevalling. Maar er zijn ook vrouwen die hier langer last van hebben.

Ook de plekken waar haaruitval zich voordoet kunnen verschillen. Wel geven veel jonge moeders aan dat ze vooral last hebben van haaruitval aan de zijkanten van hun hoofd, waar de ‘hoorntjes van de duivel’ zich normaal gesproken bevinden.

Wat te doen tegen haaruitval

Omdat haaruitval hormonaal geregeld is, kan je er helaas weinig aan doen. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en een nieuwe hormonale balans te vinden.

Wel kan je proberen zo gezond mogelijk te eten, en je dieet eventueel aan te vullen met supplementen. Groenten zoals spinazie, broccoli en andijvie kunnen helpen, net zoals meloen, rood fruit en appels.
Rood vlees biedt vitamine B6 en 12, wat goed is voor je ijzergehalte. Als je dit niet (vaak) eet, kan je dit tot je nemen in pilvorm. Naast vitamine B, heb je ook baat bij veel vitamine A, C en ijzersupplementen. Ook biotine kan helpen.

Probeer verder lief te zijn voor je haar. Probeer het niet teveel te verven en de stijlen met apparaten die je haar teveel verhitten.

Uit het haaruitval na de geboorte zich echter in grote kale plekken, of houd het haaruitval lang aan? Ga dan eens langs bij de huisarts.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dat kan er ook nog wel bij: haaruitval na de geboorte van je kind
Sluiten