Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 20 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Daten na een scheiding: 11 dingen om het over te hebben

Een eerste date is bloedstollend, laat staan wanneer je weer voor het eerst gaat daten als je een scheiding achter de rug hebt. Hoe werkt dat hele daten ook alweer in vredesnaam? Wat moet je aan, waar heb je het niet over en waarover juist wel?

De Ex

Als je getrouwd bent geweest, is het moeilijk om het onderwerp Ex niet ter sprake te brengen. Hoe slalom je om zo’n gevoelig onderwerp heen als iemand zo’n groot deel van je leven heeft uitgemaakt?

Onthou dat daten zeker in de beginfase vooral draait om plezier hebben. Probeer niet te denken aan het feit of hij wel of niet je nieuwe man is, of hij het goed zou kunnen vinden met je kinderen en in wiens huis jullie dan gaan wonen. Haal de druk van de ketel door het luchtig en onbezorgd te houden. Het gaat erom dat je je weer op de markt begeeft, nieuwe mensen en hun kijk op de wereld leert kennen. Als je er vrolijk en positief in staat, is de kans groot dat die eerste date vanzelf resulteert in een tweede date.

Omdat we ook wel begrijpen dat je misschien even op stoom moet komen, geven we je alvast wat onderwerpen mee die geheid een leuk gesprek opleveren (en dus niet over je Ex gaan).

1. Boeken die je hebt gelezen of sites die je graag bekijkt

Blijf weg van onderwerpen als politiek – tenzij je zo’n sterke overtuiging hebt dat je echt niet met iemand kan zijn die daar anders over denkt. Heb het in plaats daarvan over boeken die je hebt gelezen of sites die je graag bezoekt. Wat iemand leest, zegt veel over iemands persoonlijkheid. Of het nou Volkskrant magazine, De ontdekking van de hemel of Voetbal International is; het geeft een goede indicatie van de persoon die tegenover je zit en levert bakken gesprekstof op.

2. Je spirituele leven

Mits dat bestaat, natuurlijk. Maar als je regelmatig op een yogamat zit of mediteert, is dit leuk om met je date te delen. Zo ontdek je op wat voor manier hij in het leven staat, maar belangrijker is nog dat als je praat over iets waar je hart ligt, de passie en enthousiasme er vanaf straalt. En er is niets aantrekkelijker dan dat.

3. Je vrienden

Praat over de mensen die dichtbij je staan op de meest positieve manier. Je hoeft niet in de juicy details te verzanden, maar je date vindt het ongetwijfeld leuk om te weten wie een belangrijke rol spelen in je leven en wat je vrienden voor je betekenen.

4. Je artistieke probeersels

Of je nou graag tekent of je huis vol staat met DIY-projecten, deel op wat voor manier je je creativiteit uit. Misschien vinden jullie zo een gemeenschappelijke interesse. Laat ook wat voorbeelden zien van wat je maakt – als je dat durft.

5. Reizen

Een neutraal onderwerp zonder drama (nouja… meestal). Vertellen waar je bent geweest en waar je graag naartoe zou willen is een heel relaxte manier om overeenkomsten tussen jullie te vinden.

6. Je gevoel voor humor

Daarmee bedoel we niet dat je de hele avond moppen moet tappen of nog erger; zeggen hoe grappig je wel niet bent. Vertel welke comedians je hilarisch vindt, wat je favoriete comedy is, iets grappigs dat je recentelijk hebt meegemaakt… wat dan ook. Het is leuk om te ontdekken wat iemand aan het lachen maakt.

7. Je familie

Sommige mensen zeggen dat als je kinderen hebt je daar niet over moet praten op een eerste date. Onzin. Waak er alleen voor dat je niet aan de lopende band over ze praat en laat zien dat je veel meer bent dan moeder. Je date heeft immers afgesproken met jou, niet met je kind(eren). Met praten over gezinsleden die dichtbij je staan is niets mis – zolang je de (eventuele) drama’s maar voor een later moment bewaart.

8. Je opleiding

Heb je gestudeerd, waar ging je scriptie over, waar liep je stage? Vertel over je schoolervaring en hoe je die tijd hebt ervaren. Het is namelijk een onderwerp waarin veel mensen zich kunnen herkennen.

9. Je laatste concert

Voor iedere muziekliefhebber is dit een serieus onderwerp waar je uren over door kan gaan. Welke band of dj heb je voor het laatst gezien? Welke artiest bewonder je al je hele leven? Ga je vaak naar concerten, speel je zelf muziek?

10. Of je een buitenmens bent

Doe je in het weekend niets liever dan urenlange wandelingen maken door onherbergzaam gebied of amputeer je nog liever je kleine teen met een stanleymes dan dat je gaat kamperen? Deel dat – grote kans dat het een trits hilarische anekdotes oproept.

11. Je sociale leven

Sta je iedere vrijdag in de kroeg of ben je liever thuis met een goede serie? Voel je je als een vis in water in grote groepen of floreer je juist in een-op-een contact? Allemaal dingen die leuk zijn om te weten over je date.

Maak je geen zorgen; je zal zien dat als je eenmaal op gang bent het gesprek vanzelf loopt en jullie uren kletsen over de meest uiteenlopende dingen. En als dat niet zo is, ben je in ieder geval weer een interessante ervaring rijker. Happy dating!

7 dingen die mannen moeten weten over het daten van een single moeder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Daten na een scheiding: 11 dingen om het over te hebben
Sluiten