Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 10 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Online daters daten (te) vaak met mensen die out of their league zijn

In de kroeg zou je die Tom Hardy voor geen goud durven aanspreken, maar reken maar dat je naar rechts swipet als je zijn knappe hoofd tegenkomt op Tinder. Daar wringt de schoen nogal eens: onderzoekers ontdekten dat we op apps vooral interesse hebben in mensen die 25% aantrekkelijker zijn dan wijzelf.

Algoritme

De onderzoekers keken naar de online datingnetwerken van vier grote Amerikaanse steden. Om iemands aantrekkelijkheid te bepalen, bedachten ze een algoritme gebaseerd op het aantal berichtjes dat iemand krijgt en de begeerlijkheid van degene die de berichtjes stuurt. Daarbij gaan ze er vanuit dat als je berichtjes krijgt van een aantrekkelijk persoon, je zelf ook aantrekkelijk(er) bent.

Zo ontdekten ze dat singles hun berichtjes samenstellen aan de hand van hoe aantrekkelijker ze de ontvanger vinden. Hoe aantrekkelijker ze de tegenpartij vinden, hoe langer het bericht. Of dat nou de meest succesvolle strategie is, is maar de vraag. Een langer bericht vergroot namelijk nergens de kans dat iemand toehapt.

Respons

Uit het onderzoek blijkt ook waarom zoveel berichtjes onbeantwoord blijven op apps. De meeste mensen zoeken contact met iemand die net buiten hun league is – en die mensen voelen zich meestal niet genoodzaakt te reageren op iemand die net wat lager in de ranking staat. Onsympathiek, maar waar. Van de mensen die een bericht sturen naar iemand die aantrekkelijker is dan zij, krijgt 21% een respons. Standvastigheid kán dus lonen.

Karaktertrekken

Toch is het goed om te onthouden dat aantrekkelijkheid een nogal subjectief begrip is en dat iemand volgens het algoritme van het onderzoek niet hoog scoort op de ladder, alsnog een heel bevredigend datingleven kan hebben. De onderzoekers benadrukken ook dat de kennismakingsfase op de apps de meest oppervlakkige fase van een partnerschap is. Uit vorige onderzoeken bleek al dat iemands unieke karaktertrekken veel belangrijker worden wanneer mensen tijd met elkaar doorbrengen. Dat wist je vast al, maar we zeggen het er toch maar even bij.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme