Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 14 mrt 2018

Waarom elke moeder de 1-minuutregel zou moeten toepassen

Aan je to-do lijst lijkt geen einde te komen, het is thuis een puinhoop en je hebt nog zo’n veertig onbeantwoorde mailtjes in je inbox. Je hoofd stroomt over en je weet niet waar je moet beginnen. Herkenbaar? Wij weten er alles van.

We present you: de zogenaamde 1-minuutregel. In de praktijk komt het erop neer dat je stopt met het uitstellen van de kleine taken – die je vaak overslaat omdat je wel belangrijkere dingen te doen hebt – en ze in een minuutje afhandelt. Zonder dat je nadenkt over de grotere dingen en prioriteiten. Als je een minuutje hebt, doe het dan gewoon even.

De 1-minuutregel

Alle dingen die je niet meteen doet, hoe klein ze ook zijn, maken je onbewust ongelukkig. De stapel borden in de gootsteen die je echt niet meer in de vaatwasser kon zetten, want: geen tijd, dat onopgemaakte bed, de knutselspullen die al vier dagen op tafel liggen. Een rommelig huis en al die mini to-do dingetjes waar je niet aan toekomt, zorgen voor de aanmaak van stresshormonen. De hele tijd. En daardoor wordt het ook weer moeilijker om aan de écht grote taken te werken.

LEES OOK: Chaoot? Dan herken je deze 7 dingen vast

Just do it

Je zult zien dat je blij wordt van het volbrengen van een taak, ook al lijkt het op het eerste gezicht iets onbelangrijks, beloofd. En geef toe: de kleine dingen zijn eigenlijk bést makkelijk te doen. Vaak heeft iets maar een minuutje nodig, en als het gaat om iets wat meer tijd kost dan een minuut, verander je de 1-minuutregel naar een 5- of 10-minutenregel. Werkt echt!

Chaos

We hebben allemaal tools nodig om onze chaos een beetje op orde te krijgen. Vaak vallen de 1-minuut taken ontzettend mee en slepen we ze voor niets als extra ballast met ons mee. Het kost je een minuut om dat ene mailtje te beantwoorden, een afspraak te maken bij de tandarts en een minuut om de nieuwsbrief van de school van je kind door te spitten. Toch kunnen we het beantwoorden van dat mailtje dagenlang voor ons uitschuiven, lopen we soms een maand met kiespijn en kijken we sowieso niet naar die nieuwsbrief. Zonde.

Dus: minder leven vanuit prioriteiten, de kleine dingetjes níet laten liggen en het voor jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Het is in dit geval nog makkelijker gedaan dan gezegd. Good luck.

ScaryMommy

Reageer op artikel:
Waarom elke moeder de 1-minuutregel zou moeten toepassen
Sluiten