Marleen Vos
Marleen Vos Erop uit 19 juli 2014

De 10 allerleukste kidsproof musea in Nederland

Educatief dagje in de planning, maar lopen die van jou nog niet warm voor het Rijks of het Stedelijk? Gooi dan deze eens in de groep. Want wie is er niet te porren voor een tocht door het riool, een paar uur leven als een blinde, of smokkelaars en geheime codes opsporen in de haven?

1. Kale Schurfie

In Orvelte zit Zoo Bizar: de kleinste dierentuin van Nederland vol exotisch en minder exotisch klein grut. Van Schurfie de haarloze rat tot Pichi het kogelgordeldier. Alles wel gezien en vastgehouden? Vlakbij loopt het Houten Pad van Theodoor: een leuke speurroute voor kleine kinderen.
Zoobizar.nl

2. Sherlock

Verkleed als onderzoeker met vergrootglas, blacklightzaklamp en spiegeltje op zoek naar sporen van smokkelwaar en geheime codes… in de kinder-doe-tentoonstelling van het Maritiem Museum in Rotterdam helpen kleine avonturiers Professor Plons in de jacht op smokkelaars in de haven.
Maritiemmuseum.nl

3. Varen door het riool

Waterratten maak je blij met een middagje in het Nederlands Watermuseum in Arnhem. Proefjes doen, een tocht door het riool, maar ook serieuzer werk als ‘les’ over drinkwater, dijkbeheer en gebruik van water in Nederland en de rest van de wereld.
Watermuseum.nl

4. De wondere wereld der techniek

Techniek saai? Niet in het interactieve Techniekmuseum HEIM in Hengelo. Voor kleine bollebozen en nieuwsgierige ouders gaat hier een wereld open. Zomervakantietip: de Doepakketjes. Glas graveren, een lichtbloem maken in verschillende kleuren, of een vlinder die rondvliegt op zonne-energie.
Twentstechniekmuseum.nl

5. Willy Wortel

Van een ordinaire aardappel de lekkerste chippies bakken, in een donkere kamer foto’s ontwikkelen, heerlijk ruikende zeepjes maken… In de Ontdekhoek in Rotterdam kunnen kinderen van 4-14 jaar kiezen uit meer dan 30 proefjes.
Ontdekhoek.nl

6. Bij de knie naar binnen

Hoe zit je lichaam in elkaar, hoe werkt het en hoe houd je het gezond? In het Corpus in Leiden ga je bij de knie naar binnen en bij de hersenen weer naar buiten. En daarna natuurlijk uitwaaien aan zee.
Corpusexperience.nl

7. Eye opener

Hoe beleef je de wereld als je niet kunt zien? In het MuZIEum in Nijmegen voel, ruik, proef en beluister je het dagelijks leven als een blinde.
Muzieum.nl

8. Van stripwinkel naar stripmuseum

Een geslaagd ideetje van een Groningse stripwinkeleigenaar: een Nederlands Stripmuseum. Dit jaar bestaat het alweer tien jaar en die verjaardag wordt t/m 17 augustus gevierd met een hoogtepuntententoonstelling. En voor wie het niet bij kijken alleen kan laten: je koopt hier ook werk van bijna 200 Nederlandse striptekenaars en illustratoren.
Stripmuseum.nl

9. Tuut tuut

Papadag en geen inspiratie? In het stoere en interactieve Spoorwegmuseum in Utrecht kun je de hele dag ongegeneerd met treintjes spelen. Grootste hit: de Vuurproef.
Spoorwegmuseum.nl

10. Kikkers kussen

Van kikkers kussen tot stinkdieren aaien: alles mag in DoeZoo Insektenwereld. En als je dan toch in Noord-Groningen bent, steek even de straat over naar het schitterende Borg Verhildersum…
Doezoo.nl

Reageer op artikel:
De 10 allerleukste kidsproof musea in Nederland
Sluiten