Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Eropuit 12 apr 2014
Leestijd: 5 minuten

De 10 beste gratis dingen om te doen in New York

Central Park, Brooklyn Bridge, de High Line… sommige New Yorkse attracties zijn superbekend, moet je zien en het beste: kosten geen cent! Hier moet je naartoe voor gratis concerten, bier en komedie.

Openluchtzwembad

New York kan in de zomer bloedheet zijn, maar gelukkig heeft de stad de beste remedie: openluchtzwembaden. Een netwerk aan zwembaden vind je in alle vijf de stadsdelen. Het enige wat je nodig hebt is een bikini, handdoek, tas en een hangslot voor de locker (zonder slot kom je niet binnen). De zwembaden verschillen in maat en populariteit. Zo heb je bijvoorbeeld de Red Hook Pool in Brooklyn. Deze is enorm en een deel is gereserveerd voor kinderen, terwijl de andere helft is voor de meer serieuze zwemmers. En als je er dan toch bent, maak dan ook even de kleine wandeling naar het schitterende uitzicht op de Statue of Liberty.

Gratis concerten in Prospect Park

Iedere zaterdagavond in de zomer (en soms ook op andere avonden) verzorgt Prospect Park in Brooklyn gratis concerten. Vaak zijn het bands die wij niet goed kennen, maar zeker de moeite waard zijn. Het kleine park is perfect voor families om lekker te picknicken in het gras met de muziek op de achtergrond. De concerten zijn het perfecte excuus om de drukke straten van Manhattan te ontvluchten en het park te gaan zien. Prospect Park werd vlak na Central Park aangelegd door dezelfde ontwerpers en heeft zijn eigen dierentuin, meer met bootjes en draaimolen.

Gratis vrijdagavonden in het Museum of Modern Art (MOMA)

Iedere vrijdag blijft het MOMA open tot acht uur ‘s avonds en geeft gratis tickets weg aan iedereen die na 16.00 uur binnen komt. Het beste is om 16.30 uur aan te komen om niet in de rij te hoeven wachten. Begin met de tijdelijke expositie op de bovenste verdieping en ga langzaam naar beneden naar de schilderijen met onder andere Vincent van Gogh (op 4de en 5de etage). En ga daarna verder naar tweede verdieping met haar grote sculpturen en interactieve exposities.
Meer info: moma.org

Brooklyn Bridge

De mooiste brug over de New Yorkse East River is toch de Brooklyn Bridge. De brug tussen Manhattan en Brooklyn werd in 1883 geopend en is één van de oudste bruggen van staaldraad in de VS. Een wandeling over het voetpad geeft je een prachtig zicht op de stad. Aan de kant van Brooklyn vind je een nieuw gebied met parken, boulevards en draaimolen. Let wel op! Je deelt het voetpad samen met fietsers, die soms weinig geduld hebben voor wandelaars die foto’s willen maken.

Tijdens een van de jazzfestivals op Governor’s Island

Ontdek Governor’s Island

Nadat je op de Brooklyn Bridge bent geweest spring je op de ferry naar Governor’s Island (vertrekt vanaf pier 6 aan het einde van het Brooklyn Bridge Park). Toegegeven, het boottochtje kost je 2 dollar per persoon vanaf mei, maar op het eiland zijn allerlei dingen gratis te doen. Het eiland was eerst een militaire basis en standplaats van de kustwacht, maar is compleet hernieuwd en nu een leuke openbare plek met kunst, cultuur en optredens. Het programma groeit iedere zomer, maar deze gratis dingen moet je zeker naartoe als je in de stad bent: het jaarlijkse NY sculpture project (7-8 juni), de laatste expositie in het Building 110 Arts Center bekijken, mini-golfen, gratis fiets huren-ochtenden, historische wandelingen of lekker picknicken in het park met lower-Manhattan als achtergrond.
Meer info: nps.gov/gois/planyourvisit/directions.htm

New York Public Library

Er zijn drie redenen om naar de openbare bibliotheek in midden Manhattan te gaan. De eerste is de prachtige leeskamer op de derde verdieping van het Beaux-Arts gebouw, hier valt het natuurlijke licht op de grote houten tafels, de enorme kroonluchters en duizenden boeken tegen de 16 meter hoge muren. De andere twee highlights die je moet zien zijn Patience en Fortitude, de twee marmeren leeuwen die de ingang bewaken.
Meer info: nypl.org

High Line

In 1940 vierde dit spoor zijn hoogtijdagen. Nadat de bedrijven de stad verlieten, raakte ook het spoor verlaten. Totdat in 1999 het idee werd geopperd om van de spoorlijn een park te maken. Een soort van New Yorkse versie van de Parijse Promenade Plantée. Het duurde tien jaar voordat het project af was, maar nu kan iedereen genieten van de een mijl lange oase aan bloemen, planten, bankjes en het uitzicht op de stad.
Meer info: thehighline.org

Ga voor groen

New York lijkt soms wel een jungle. Wil je even de betonnen variant inruilen voor de groene? Natuurlijk kun je naar Central Park, maar er zijn meer van zulke ‘geheime’ tuinen. 6BC Botanical Garden in East Village is een van New Yorks vele gemeenschappelijke tuinen. La Plaza Cultural de Armando Perez in de Lower East Side, is niet alleen een fijne groene plek, maar je vind er ook leuke festivals en events. Natuurlijk is de eeuwenoude Brooklyn Botanical Garden ook een bezoekje waard en is gratis op dinsdag, zaterdagochtend en weekenden in de winter.
Meer info: 6bc.org, laplazacultural.com, bbg.org

Gratis komedie

De stad zit vol komedietalenten, van stand up tot improvisatie. Het is bijna onmogelijk om te kiezen waar je moet beginnen. Weeklijks is er Whiplash, een show in het Upright Citizens Brigade Theatre. En op zondagavond kun je naar het Knitting Factory voor een leuke gratis show.
Meer info: ucbtheatre.com bk.knittingfactory.com

Doe een tour langs brouwerijen

Natuurlijk, grote kans dat je al eens bij Heineken of Bavaria een rondleiding hebt gehad. Maar de VS heeft ook een groeiend aantal populaire brouwerijen die leuk zijn voor toeristen. Ga bijvoorbeeld langs bij het kleine Chelsea Brewing Compagny. Je krijgt er een gratis rondleiding en een biertje na afloop. Liever kijken bij een grotere brouwerij? Ga dan naar het internationale Brooklyn Brewery, die gratis tours geven in het weekend.
Meer info: chelseabrewingco.wordpress.com brooklynbrewery.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De 10 beste gratis dingen om te doen in New York
Sluiten