Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 28 jan 2017
Leestijd: 6 minuten

Deze 10 dingen kan elke meisjesmoeder maar beter accepteren

Famme’s Jitra zag zichzelf altijd als jongensmoeder. Moeder Natuur bleek er andere ideeën op na te houden. Twee blonde exemplaren dansen door haar huis en al zijn het dan geen typische Barbie- & poppen-meisjes; deze tien echte dameszaken heeft ook zij als meisjesmoeder moeten accepteren.

Dus meisjes-mama to be of al door de wol geverfd…? Hier tien te accepteren meidenfeiten:

1. Jij bent de liefste mama van de hele wereld, maar…

Ze is zelf hard op weg om je in te halen. Vanaf het moment dat jouw meisje kan lopen zal ze zich zorgen maken om haar ‘kinderen’. Tenminste één knuffel heeft ze altijd in haar kielzog en die wordt behandeld alsof ze haar zelf ter wereld heeft gebracht. Meisje wat drinken? Dan ‘baby’ ook wat drinken. Meisje een schone luier? Dan ‘baby’ ook een schone luier. Alles wat dochterlief nodig heeft wordt 1 op 1 gekopieerd naar Poefie, Knoetie, EllaBella of Beer en met een moederlijke precisie uitgevoerd. Lief om te zien hoe zorgzaam je kleine dametje al kan zijn. Maar pas op! Ook de boze moeder is in ontwikkeling en alles wat jij zegt zal gekopieerd worden. Auw!

2. Geef me je make-up…

‘Lippelip’. ‘Wangewang’ en ‘Oogje oogje…’, de termen die de dochterlief hebben opgevangen voor de producten die jou helpen er iets minder belabberd uit te zien. Zij beschouwt ze als ware magie. Want als je dat gebruikt ben je ineens een echte prinses! Een fijn compliment dat ze jou met een beetje make-up als prinses beschouwt maar lastig uit te leggen dat kleine meisjes dat helemaal niet nodig hebben. ‘Jij bent al zo mooi van jezelf’ is het verkeerde antwoord om haar te geven. ‘Maar mama, jij bent toch ook al heel mooi.’ Om allerhande complexen en moeilijk te beantwoorden vragen uit de weg te gaan deel je dus maar wat van je magische producten.

Let op: houdt Chanel, Dior en Esteé Lauder buiten grijpbereik, want bij meisjes geldt More is More en die oogschaduw van pak hem beet €30,- gaat misschien één sessie mee.

3. Creatief met kurk

…of met wc rollen, eierdozen, lege botervloten en vlokkendozen. Alles wat gebruikt kan worden, wordt omgetoverd in kastelen, paarden, ‘mensen’ of andere fantasievoorwerpen. Het liefst met minimaal één fles lijm per item en glitter tot in je ondergoed. De verf zit tot aan het plafond, de kwasten blijven ongebruikt en de bekertjes water vallen ten minste vier keer om. Maar… ze kunnen er wel een behoorlijke tijd zoet mee zijn en dat is dan weer fijn voor de rust in huis.

4. Papa is de bom

Meisjes zijn lichamelijk. Ze knuffelen en kussen veel en vaak en zijn niet bang om te zeggen dat ze zoveel van je houden. ‘Mama, jij bent echt de liiiiiiieeeeeefste van de hele wereld.’ (dit kunnen ze overigens ook inzetten om een wel zeer gewild item uit de speelgoedwinkel te scoren dus laat je niet gek maken). Maar wat mij iedere keer weer doet smelten is de band die de meiden met papa hebben. Want ook al zal mama altijd de hoofdrol spelen in de dagelijkse soap, papa is de superheld, de prins op het witte paard en de man waar je meiden vanaf dag 1 verliefd op zijn. Zijn grote armen om die kleine poppetjes en hun koppies op zijn grote schouders… smelt.

5. Nagellak…

Al valt nagellak natuurlijk onder het kopje ‘make-up’ dit is wel echt een onderwerp aparte binnen de wereld van meisjesmoeders. Nagellak is namelijk nog tien keer, correctie honderd keer interessanter dan welke ‘lippenlip’ ook. Handjes en voetjes moeten er aan geloven en liefst wordt er in de meidenkamer een heuse nagelsalon gerealiseerd. Vriendinnetjes, zusjes en liefst ook broertjes worden onder handen genomen en voor je het weet loopt zelfs papa door het huis met rood gelakte teennagels…
Tegenhouden heeft amper zin want alle meisjesvriendinnetjes zitten hier precies hetzelfde in. Dus als het thuis niet gebeurt, komen ze wel gelakt en wel terug van een speelmiddagje.

Let wel even op: nagellak zit vol schadelijke stoffen en de tere kindernageltjes van je dochter zijn daar niet goed tegen bestand. Herôme, bijvoorbeeld heeft nagellak op waterbasis die ze kunnen blijven smeren.

6. Een leugentje om bestwil…

‘Lisa, heb jij in je broek geplast?’ ‘Nee, dat heeft Josefien gedaan.’ Het leugentje om bestwil zit er al vroeg in bij meiden. En vervolgens hun liefste, eerlijkste blik opzetten is eerder regel dan uitzondering. Nog voordat ik een meisjesmoeder werd kende ik al de typische meisjes techniek; Ik zeg A en dan doe ik B als mama niet kijkt. En dat is zo waar gebleken. Gelukkig prik je als mama dwars door die kleine leugentjes heen en de opmerking dat mama’s het altijd zien als je liegt heeft er bij onze meiden flink de schrik in gebracht. Zou mama dan echt ogen in haar rug hebben? Als er nu een leugentje voorbij komt vragen ze daarom steevast na het uitspreken van de leugen; ‘zie je dat ik lieg?’ Haha, briljant. Meestal is een glimlach dan voldoende om ze de waarheid te laten zeggen.

7. Blablablablablablablablablabla…

Zodra de eerste woordjes de mond van de dames verlaat, zal het gedaan zijn met de rust in huis. Meisjes kletsen graag. Nee, meisjes kletsen heel graag. Het is een natuurlijke drang om zich te uiten dat begint bij het ochtendgloren en stopt pas als de REM slaap zich aan dient. Ok, de één heeft er wat meer last van dan de ander maar over het algemeen is er een constante stroom van woorden die uit de mond van jouw engeltje valt. Meestal begint de zin met ‘waarom’ en dit favoriete woord komt vervolgens nog een keer of 86 voorbij. Elke dag, zeven dagen in de week. Be prepared.

8. De bakkerij is geopend

Koekjes bakken, taartjes bakken, cupcakes bouwen. Waar ik vroeger gemiddeld twee keer in de week mijn moeder lastig viel met bakkersambities doen mijn meiden dit nu bij mij. Appeltaart was mijn favoriet, de meiden gaan liever voor de koekjes. Lekker kleien en voordat de koekjes de oven in gaan is de helft van het deeg al in de mondjes verdwenen. De koekjes zijn lekker snel klaar dus het resultaat valt binnen de tijdspanne van de concentratie. En als je ze een beetje ‘gezond’ wilt laten snoepen, kijk dan hier voor een super recept van Bluebelle waar je geen nee tegen hoeft te zeggen.

9. Vlechten, staarten, knotten, klitten, aarrghh…

Haren kammen is een drama. Hoe ze het voor elkaar krijgen weet ik niet maar elke avond vind ik een verzameling ondefinieerbare zaken terug in de blonde lokken van de dames. Wat begint met een knoopje eindigt in een waar vogelnest van haar dat zich meestal achter in de nek verzamelt. Niet meer uit elkaar te plukken! Onze magische haarborstel kan veel maar na tien minuten zijn er bijna altijd tranen. Gelukkig worden die tranen ruimschoots goed gemaakt door de prachtige vlechten, vissengraten, knotjes en andere kunstwerken die we samen bedenken. Het is soms even oefenen maar met deze haartips die je samen kunt doen is mama een ware heldin!

10. Papa heeft een piemel…

Tsja, dat is voor jou natuurlijk niets nieuws maar voor je dochter(s) iets wat een hoge mate van interesse opwekt. En dan vooral als voorwerp om grappen over te maken. Van tijd tot tijd gaat er bij ons dan ook een parade door het huis waarin het lied : ‘papa heeft een piemel’ uit volle borst wordt gezongen. Niets om je druk over te maken en zolang de buren niet klagen af en toe lekker mee zingen.

Lees hier de 10 dingen die je als jongensmoeder moet accepteren die Fammes Muriel schreef en viraal ging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze 10 dingen kan elke meisjesmoeder maar beter accepteren
Sluiten