Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 18 sep 2016
Leestijd: 5 minuten

De 12 uitdagingen van met een peuter naar het openbaar toilet gaan

Het aantal billen dat ze veegt, uren die ze in openbare toiletten doorbrengt is zo hoog dat de classificatie expert zeker op zijn plaats is. Dat ligt mede aan de oververtegenwoordiging van mannen in haar huishouden. Het thuis toiletteren heeft ze inmiddels aardig onder de knie, maar ben je met je kroost op pad dan is het toiletbezoek een grote verzoeking. Famme’s Muriel deelt.

Ik weet niet hoe het ooit zo gekomen is, maar als één van mijn jongens naar de wc gaat en een flink kasteel draait (een van de vele namen die wij hebben voor het poepen), wordt er gezongen in hoge toon ‘ik heb gepoehoeeeept mama’. Waarna ik moet opdraven en een van mijn drie jongens gebukt met handen op de grond zie staan met zo ongeveer de helft van de wc rol uitgerold naast zich. ‘Vegen?’

Klotsende oksels
Ons wc gebruik thuis is zeer vrij en open te noemen, iets wat ik alleen maar toejuich, maar wat als je met een peuter naar het openbaar toilet moet? Een crime. Hygiëne, gêne, stress en klotsende oksels. Dit zijn mijn 12 uitdagingen bij een toiletbezoekje buiten de deur… Wat zijn de jouwe? Aanvullen graag, want gedeelde smart is halve smart.

Plassen, anyone?

Je had nog zo gevraagd of er nog iemand moest plassen voor jullie thuis weg gingen? Nee hoor, alles oké. Totdat je op locatie aankomt en het eerste wat er gezegd wordt ‘ik moet plassen’ is. Kan ik tenminste mijn jas even uitdoen?

Achteraan aansluiten

Dat je dan bij het toilet aankomt en er een rij van zes staat en het allemaal moeders met kindjes zijn. Voorpiepen is dus geen optie. En ja, het mannen- en het invalidentoilet zijn ook al bezet…

Het valt wel mee

Je de urine je neusvleugels binnen voelt dringen en dan toch dapper tegen je kind zegt dat het wel meevalt en hij je aankijkt alsof je gek bent. Nee je wilt zelf ook niet naar binnen, maar je bent de reservekleding vergeten en het risico om een ander toilet te zoeken en op tijd te zijn is te groot, plus het regent dus een potje in de natuur plassen is er ook niet bij.

Drie-in-één

Waarom maken ze die verdomde hokjes ook zo klein? Nu sta ik hier met twee jongens, drie tassen en mezelf vastgeklemd tussen vier muren.

Denk niet bij het laatste vel…

Dit is toch een kindvriendelijk restaurant? Ik weet het, die kinderen van mij gebruiken ook een halve rol per keer, maar je kunt tenminste solidair zijn en melden dat het wc papier op is bij het personeel. Nee, ik ben de natte doekjes vergeten.

Broek uit, slurf op de juiste mikafstand en…

‘Ik hoef niet mama’, terwijl je weet dat ze wel moeten. Maar hoe lang ga je die strijd aan. Calculeer maar gewoon in dat je de broek weer aandoet (denk eraan geen knoop met knoopsgat broek, maar fake knoop met clip systeem!) om tien minuten later weer te moeten.

Ik moet poepen

Nee, niet nu alsjeblieft. Ik heb geen zin om tien minuten in de wc te zitten kijken hoe je langzamerhand drolletje voor drolletje geniet van je nummer 2. Hoewel, die blik van een kleuter die zichtbaar geniet van het poepen heeft ook wel iets cutes.

We zijn niet thuis!

Die keer dat ik buiten de wc sta te wachten en je heel hard begint te roepen. ‘Ik heb gepoehoeeept’ en ik nog zo zei ‘dat doen we alleen thuis!’

Niet aanraken aub!

Je staat in de wc van nr. 3 hierboven en je hebt een peuter bij je die alles ‘zelluf!’ wil doen. De handjes gaan overal op, aan en overheen. Probeer maar eens een peuter met eigen wil van de wc-rand af te laten blijven. En dan wil die van mij ook altijd nog even aan de slag met de wc-borstel. ‘Schoonmaken, mama…’ Proper ventje, maar alsjeblieft, nu even niet. Note to myself: altijd op pad met hygiënedoekjes en van die flesjes met germkiller vloeistof.

Mag ik even?

Je staat er nu toch en je hebt drie kinderen gebaard, dus is één van je lijfspreuken ‘als je kunt gaan moet je gaan’ en bij elke flush van je kind zegt de blaas ‘mag ik ook even?’. Dus daar hang je boven de pot met een peuter die de deur wil openmaken. Dan heb je twee keuzes: tegenhouden en over jezelf druppelen of hopen dat er niemand achter de deur staat die die handigerd van je dus te snel open krijgt.

Muntje mee

Die deur snel openmaken lukt dus alleen als jij zelf op die pot zit, maar oh wee als hij zichzelf weer eens opgesloten heeft voordat je er bij kon springen. Gouden tip. Neem een muntstuk mee (5 eurocent doet ‘t goed). De meeste toiletten hebben zo’n draaiknopje waar een muntje in past en de deur mee opengaat. Hoewel het niet de eerste keer zou zijn dat ik over de toiletpot van de buur wc ben geklommen om een huilende peuter te bevrijden.

Geen speelgoed

Regel: neem geen speelgoed mee het toilet in. Negen van de tien keer laat je peuter zijn autootje in de pot vallen en ‘m eruit vissen is zo ongeveer het vieste wat je je kunt voorstellen. Hoewel: voor mijn iPhone heb ik het al twee keer gedaan en dat was het toch waard… Ach, een gelukzalige glimlach bij het opvissen van Bliksem McQueen geeft je wel weer een goed gevoel.

Wat zijn jouw uitdagingen bij een extern toiletbezoek met je kind(eren). Ik wil ‘t weten. Post jouw uitdagingen hier >

Uitdagingen met een peuter zijn legio. Zo brengt Muriel een peuter naar bed in 100 simpele stappen.

En eten geeft ze ze in 50 stappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De 12 uitdagingen van met een peuter naar het openbaar toilet gaan
Sluiten