Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Columns 25 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

De 3 geheimen die relatie-experts je niet vertellen

Het eerste geheim is ontsluierd: geen enkele relatie is hetzelfde. Dus je meten aan wat experts je als de gouden standaard voorleggen is zinloos! Nu is het de beurt aan nummer twee. Komt-ie….

Je ligt met je schoonouders in bed. Dit zal een relatietherapeut, tv-programma of magazine je niet willen slijten. Zie je het al voor je?… ‘Is je relatie toe aan een nieuwe boost, ga met je schoonouders in bed liggen! Wat ik hier precies mee bedoel volgt nu!

Generatie op generatie

Dus… jij ligt in bed met zijn papa en mama, lepeltje-lepeltje met Hans en Greet! Dit relatiegeheim begint verdacht veel te lijken op een bedgeheim.

Maar wat bedoel ik er werkelijk mee? Of je het nou wilt of juist niet, de blauwdruk van jouw relatie zal altijd het DNA van de vorige generatie in zich dragen. Jouw relatie zal overeenkomsten vertonen met die van zijn ouders (en die van jou). Door daar bewust van te zijn leer je een hoop.

Ongewild effect

Soms is dit wat moeilijk te verteren voor cliënten in mijn coachingspraktijk. ‘Maar we hebben er juist alles aan gedaan om niet op dezelfde manier te eindigen als onze ouders.’ Precies!

Die reactie heeft een ongewild effect. Hoe meer je je focust op iets wat je niet wilt, hoe meer zich dat manifesteert. Sorry! Dat is een van de wetten in ons universum.

Zelfde relatie?

Wat nu? De truc van dit geheim is erkennen dat de natuur het blijkbaar zo bedoeld heeft. Zoals je ook karaktertrekken en uiterlijkheden van zijn ouders in hem herkent zo kun je ook hun relatie in die van jullie herkennen. Er is blijkbaar een natuurlijk evolutieproces in werking waarin we het niet voor het zeggen hebben.

Bewustwording

De grote winst valt te behalen in bewustwording. Je kunt veel leren van je (schoon)ouders’ relatie. Dat betekent niet dat je het allemaal hetzelfde moet doen.

Sterker nog, de evolutie dicteert anders, nieuw. Je kunt hun keuzes en interacties zien in het licht van hun ontwikkeling, hun tijd, hun omstandigheden.

Sommige elementen zullen nog steeds goed voelen binnen jullie relatie, andere zijn uit de tijd of passen gewoon niet meer. In plaats van je ertegen af te zetten – dus te focussen op wat je niet wilt – kun je met elkaar bespreken hoe je het wel wilt.

Lepeltje lepeltje

Misschien besluit je het zekerheidsbestaan van baan, pensioen en huis kopen vaarwel te zeggen: het was een verlangen dat jullie ouders hadden en dat klopte in het tijdsbeeld van toen, maar jullie willen de vleugels spreiden en dat gevangenisgevoel achter je laten.

Dat kan. Of het kan zijn dat de traditionele rolverdeling die voorheen zo vies en ouderwets in de oren klonk, misschien toch wel erg goed werkt in de eerste jaren van het gezinsbestaan.

Blijkt opeens ‘lepeltje, lepeltje’ met Hans en Greet zo gek nog niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De 3 geheimen die relatie-experts je niet vertellen
Sluiten