Redactie
Redactie Columns 13 mrt 2014
Leestijd: 3 minuten

3 geheimen die relatie-experts je niet vertellen

DIGAME ARNOLD 4

Heb ik je aandacht? Mooi! De marketingtruc werkt dus echt! Een getal in de titel; een verwijzing naar iets dat je nog niet hebt kunnen weten; en de autoriteit gaat het je vertellen. Als het goed is zit je nu klaar om de nieuwste theorieën van deze relatie-expert tot je te nemen.

En op deze manier word je dus constant belaagd met wat je allemaal dient te weten over je relatie. Van de Linda. tot en met het ‘Alles over relaties’-programma op tv. Van het geadverteerde tantraseminar tot en met het intakegesprek voor de uren, nee maandenlange relatietherapie. Iedereen vertelt je hoe ‘De Gezonde Relatie’ eruitziet, het ene rijtje tips na het andere wordt je door de strot geduwd.

Worstelen

Maar misschien is het je al eens opgevallen… de experts, de onderzoeken en theorieën spreken elkaar tegen. Hoe je je door het spinneweb van ‘relatiewaarheden’ heen worstelt? Da’s jouw probleem. Klinkt vermoeiend? Voelt als te veel inspanning? Dat is het ook. En die inspanning kan alleen maar een negatief effect hebben op jou, en dus op je relatie – die hoogstwaarschijnlijk ooit door spontane verliefdheid in het leven werd geroepen.

In de komende drie columns ga ik je daarom deelgenoot maken van drie ‘gouden relatiegeheimen’ die je hopelijk helpen te ontspannen. Het zijn de open deuren die de experts liever niet intrappen; het maakt hun theorieën over de maakbare relatie overbodig (en dus onverkoopbaar).

1. GEEN ENKELE RELATIE IS HETZELFDE

Ik zei het al: open deuren! Maar eerlijk waar: 17 miljoen unieke mensen, met unieke persoonlijkheden, karakters, drijfveren en verlangens die ook nog eens worden aangedreven door unieke omstandigheden. En toch vergelijken we onze relatie met die van onze vriendin, collega of buurvrouw en met wat ons op tv en in de magazines wordt voorgehouden. Misschien ben je niet bezig met hoe anderen ‘het doen’ maar houd je je huidige relatie in het licht van je vorige relaties. ‘Ewout was beter in bed’, ‘Onno was romantischer’, ‘O, was m’n man maar net zo geïnteresseerd in ‘The Voice’ als Cees dat was.’ Of je houdt je vast aan een volstrekt willekeurige meetbaarheid als frequentie. Maar… hoe vaak je ‘het doet’ en hoeveel trouwdagen en Valentijnsdagen hij is vergeten, zegt helemaal niets over de relatie. Het zegt alleen maar iets over de kwantiteit van een mini-facet binnen de relatie.

De standaard

Wat de vergelijking ook is, hij gaat nooit op. De unieke relatie wordt de keel dichtgeknepen door ‘de standaard’. En zoals ik in m’n coaching blijf ervaren: hij schroeft alleen maar de inwendige druk op. Overigens, mocht je dat soort superficial stress wel een tijdje fijn lijken en je graag willen meten met ‘de besten’, prima! Je mag deze expert altijd boeken voor een paar maanden inspannende hoe-krijg-ik-de-gezondste-relatie-therapie.

Tip:

Trek met je man een fles wijn open en bespreek eens wat je in elkaar waardeert. Waar ben je elkaar en de relatie echt dankbaar voor? En wat zou je nog meer uit de relatie willen; wat zou je nog meer met elkaar willen beleven? Als kinderen, banen, hypotheken en andere ‘verplichtingen’ even niet bestonden, wat zou je dan nog willen doen, alleen of samen?

1 Kanttekening:

Censuur en oordeel kunnen even niet meedoen. Laat je partner uitspreken. Ook al lijkt een opmerking in eerste instantie wat gek, hij kan de deuren openzetten voor iets onverwacht inspirerends waar de spontaan van opbloeit. In mijn relatie heeft het geleid tot een hals-over-de-kop-verhuizing naar een heerlijke plek in Spanje en het opstarten van onze eigen Simply Sumptuous (‘mmm lekker!) retraites.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
3 geheimen die relatie-experts je niet vertellen
Sluiten