Tessa Ham
Tessa Ham Work & Life 1 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

De 3 grootste fouten die vrouwen op hun sollicitatiebrief en cv maken

Iedereen maakt weleens fouten tijdens het sollicitatieproces die ervoor zorgen dat ze niet op gesprek mogen komen. Maar wist je ook dat er specifieke fouten zijn die vrouwen vaak maken? Fouten die een grote impact hebben op de manier waarop een recruiter of HR-manager hun ziet?

Vrouwen realiseren zich vaak niet dat ze deze fouten maken op hun cv en in hun sollicitatiebrief, maar na dit artikel maak jij ze nooit meer.

Zo doe je jezelf nooit meer te kort in je sollicitatiebrief en op je cv.

Grootste fouten die vrouwen in sollicitatiebrief of op cv maken

Zeker als je het (later) tot manager of leidinggevende wil schoppen of in een industrie wil werken die wordt gedomineerd door mannen, kun je je deze fouten niet veroorloven. Carrièreplatform The Ladders zet de drie grootste fouten die vrouwen in hun sollicitatiebrief en op hun cv maken op een rijtje.

1. Je waarde niet laten zien

Vrouwen zijn over het algemeen sneller bang om arrogant over te komen dan mannen in hun sollicitatiebrief en op hun cv als ze over hun prestaties en successen praten. Maar dit is niet het moment om bescheiden te zijn!

Zo hebben vrouwen bijvoorbeeld eerder last van het imposter syndrome: het zeurende gevoel dat er een moment komt in hun carrière dat ze door de mand vallen. Rationeel gezien weet je dan wel dat je talent hebt en dat je geschikt bent voor de functie, maar toch heb je het gevoel iedereen voor de gek te houden.

Overtuig jezelf dat jij de beste persoon voor de baan bent (ook als je niet aan alle bullet points voldoet – bijna niemand doet dat) en laat dat merken aan je sollicitatiebrief en cv. Dat kun je het beste doen door je prestaties en successen voor je te laten spreken. Schrijf dus niet letterlijk op dat je proactief bent, maar beschrijf een voorbeeld uit het verleden waaruit dit bleek.

Een succesvolle salarisonderhandeling: zo pak je het aan

2. Geen samenvatting bovenaan je cv zetten

Het is vast geen nieuws voor je dat er bij sommige bedrijven niet meteen naar je sollicitatiebrief wordt gekeken. Het is je cv die een recruiter of HR-manager moet overtuigen dat jij de beste persoon voor de baan bent. Eén manier om dat te doen is door gebruik te maken van een samenvatting boven je cv. Daarin neem je meteen de eerste tip mee: dit is niet het moment om bescheiden te zijn.

Een professionele samenvatting boven je cv bestaat ongeveer uit drie à vier zinnen en is vaak dik gedrukt, zodat het stukje tekst meteen opvalt. Maar wat zet je dan in zo’n samenvatting? De vaardigheden die je hebt, indrukwekkende feiten over bedrijven waar je eerder hebt gewerkt of – beter nog – specifieke statistieken over de groei die jij hebt veroorzaakt bij een bedrijf. Ook is het verstandig om awards, certificaten of andere speciale momenten in je carrière te benoemen.

Het gemiddelde salaris in Nederland per leeftijd en opleidingsniveau

3. Verzwakkende woorden gebruiken

Waar we het bij de eerste fout vooral hadden over de inhoud van de sollicitatiebrief en het cv, hebben we het hier over het (onbewuste) woordgebruik. Lees ze eens goed door en kijk of je jezelf kunt betrappen op woorden als ‘bijgestaan’, ‘geholpen’, ‘ik werd gevraagd’, ‘ik denk dat’, ‘misschien’, ‘ik hoop’, etcetera.

Als jij meerdere keren een woord hebt moeten markeren, is het tijd om jezelf assertiever taalgebruik aan te leren. Denk hierbij aan woorden zoals ‘geleid’, ‘bereikt’, ‘gecreëerd’, ‘vergoot of verkleind’, ‘gelanceerd’, etcera. Merk je het verschil?

Let er goed op dat je bovenstaande fouten nooit meer maakt. Want hoe moet een recruiter, HR-manager of leidinggevende nou doorhebben dat jij goed bent in je werk en de beste persoon voor de baan bent, als jij dat (onbewust) niet communiceert?

Weer aan de slag als moeder? 4 tips voor je sollicitatiebrief

Dit artikel verscheen eerder op Workjuice.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De 3 grootste fouten die vrouwen op hun sollicitatiebrief en cv maken
Sluiten