Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Body 15 jun 2016

De 5-seconden-regel, in hoeverre werkt het écht zo?

Als je kinderen hebt overkomt het je waarschijnlijk een keer of tien per dag. Iemand (jijzelf?) laat eten vallen, vervolgens gil je ‘vijf-seconden-regel!’ en raapt het van de vloer op om het op te eten. Want je had echt véél zin in dat koekje en aan een beetje viezigheid ga je niet dood, toch? Wetenschapper dr. Paul Dawson deed er onderzoek naar.

Is het echt oké om de vijf-seconden-regel toe te passen als je kind weer zijn eten rond gaat maaien als een ware Jackson Pollock? Als we de regel mogen geloven zouden viezigheid en bacteriën écht geen tijd hebben om in het eten te trekken. Zoals altijd, zit de waarheid niet zo zwart-wit in elkaar. Het hangt er maar net vanaf hoe veel bacteriën de tocht van vloer naar eten redden in die paar seconden en of je bij jouw thuis van de vloer kunt eten (zo schoon als-ie is).

Tapijt versus houten vloer

De ondergrond doet er vooral ook toe, vertelt Dawson aan CNN. Het meest verrassende? ‘Tapijt is een ietsje betere plek om je eten te laten vallen dan een houten of betegelde vloer. Bij een tapijt met salmonella wist maar één procent van de bacteriën het eten te bereiken. Bij de harde vloeren werd 48 tot 70 procent van de bacteriën overgedragen.’ Dus dat hoogpolige tapijt van je oma is helemaal niet zo vies als dat jij altijd denkt.

Dus, moet je nu wel of niet de vijf-seconden-regel toepassen? Kan je iets eten wanneer het op de grond, je aanrecht of de tafel is gevallen? De kans is groot dat je er niet ziek van wordt en het zal ook best goed zijn voor je weerstand. Maar, heb je zin om een risico te lopen? Dat is helemaal aan jezelf.

Even gruwelen? Zo zien de handen van een 8-jarige eruit na het buitenspelen >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De 5-seconden-regel, in hoeverre werkt het écht zo?
Sluiten