Dé 6 tips voor tweedehands kleding shoppen

Ik ben er fan van: tweedehands shoppen. Ik heb mijn vaste adresjes en ga eens in de zoveel tijd naar de IJhallen en kom dan met koffers vol spullen terug. En ook op vakantie sla ik in, lang leven de vide greniers! Handige tips om tweedehands te shoppen? Tadaaa…

1. Om te weten of het jouw smaak is: wie verkoopt?

Als ik wil weten of er misschíen wat van mijn smaak in het kraampje ligt, kijk ik vaak ook naar wie er achter het kraampje staat. Draagt die persoon een beetje mijn stijl kleding? Dan is de kans ook iets groter dat er in de kraam wat van mijn smaak bij ligt. Dit is overigens niet altíjd zo. Ik heb heel mooie dingen gekocht bij een oude dame bijvoorbeeld, die toch echt op dat moment mijn smaak kleding niet aan had. Kijk ook vooral in het buitenland op vakantie goed om je heen, veel Franse dorpjes en steden hebben bijvoorbeeld vide greniers, tweedehands marktjes met niet alleen kleding, maar ook mooie spullen voor je huis.

2. Kom fashionably late

Aan het einde van een tweedehandsmarktdag wil iedereen vaak van zijn spullen af. Het gebeurt me meestal niet expres, maar als ik wat laat op een markt arriveer, zijn er vaak bijzonder veel superkoopjes. Afgelopen week in de IJhallen maakte ik zelfs mee dat er spullen voor níets weggingen. Ik ging er met een stapel fijne magazines, een prachtig vest en een cool petje vandaan.

3. Ken je pareltjes

Elke stad heeft ze: de tweedehands pareltjes. Meestal noemen die zichzelf geen ‘vintage shops’ (vintage betekent over het algemeen: duur), maar zijn het gewoon de lokale kringloopwinkels. Maak er een gebruik van er eens in de zoveel weken langs te gaan; wie weet tref je dan op een onbewaakt moment een geweldig kledingstuk.

4. Check stof en snit: oefen!

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je vaak tweedehands winkelt, krijg je er vanzelf gevoel voor; op een gegeven moment heb je een nauwkeurig oog voor de betere producten. Zo heb ik eens voor € 2 een sjaal gekocht van Dries van Noten en voor € 5 een jas van dezelfde ontwerper. Ik schreef al eens eerder dat ik liever investeer in tijdloos en dat het dan best wat meer mag kosten, maar vaak hóeft het juist helemaal niet veel te kosten, als je maar je pappenheimers kent.

5. Maak een budget

Handig: bedenk van tevoren hoeveel je maximaal voor een product over hebt. Zo word je niet overvallen en kun je met jezelf ‘onderhandelen’ of je er eventueel meer voor over hebt dan je in gedachten had.

6. Neem een rolkoffer mee!

Misschien een onconventionele tip, maar ik heb al een aantal keren meegemaakt dat ik toch wel veel kocht, op zo’n tweedehands markt. Om te voorkomen dat je je een breuk zeult, is een rolkoffer dan wel héél erg handig, kan ik je vertellen…

Een handige site voor adresjes en een online agenda voor tweedehands shoppen trouwens, is gowiththevlo.nl.

Nog meer goede tips voor tweedehands shoppen? Hierzo! >

Wat was jouw beste tweedehands vondst ooit? Praat mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Dé 6 tips voor tweedehands kleding shoppen
Sluiten