Redactie
Redactie Kids 17 okt 2015

De 7 deugden der moederschap

Eerder deze week schreef ik over dingen die ik niet meer tegen andere moeders zeg sinds ik zelf moeder ben. Ja, ik kan wel zeggen dat het moederschap me een heleboel geleerd heeft. Over moeheid en het belang van ritmes, bijvoorbeeld. Maar daarnaast heeft het moederschap me nog veel meer geleerd. Ik bundel ze graag als ‘deugden der moederschap’.

[STAP stap=”1″]

Relativeringsvermogen

Stress op werk, gedoe met een vriendin, een gemiste deadline. Ja, allemaal heel erg vervelend en zo, maar ik ga me er nu even niet druk om maken want ik ga met m’n kind spelen, dat vind ik belangrijker. En veel leuker. Als een kind je iets leert, is het hoe je dingen in (het juiste) perspectief plaatst. Over wat écht belangrijk is, en wat minder belangrijk.

[STAP stap=”2″]

Houden van (liefde in het kwadraat)

Hiervoor zei ik uiteraard regelmatig tegen de vriend dat ik zo ontzettend veel van hem hield. Geen woord aan gelogen, dat deed – en doe – ik nog steeds. Maar mijn dochter leerde me een geheel nieuwe manier van houden van: een intense, heftige liefde die soms zo ontzettend sterk is dat ‘ie pijn doet.

[STAP stap=”3″]

Onvoorwaardelijkheid

Voortbordurend op #2: dat houden van is compleet onvoorwaardelijk. Ook een geheel nieuwe ervaring.

[STAP stap=”4″]

Beschermingsdrift

Toen mijn dochter voor het eerst ziek was en zich als een zielig hoopje ellende in mijn armen vleide. Ik haar lieflijk een zetpil toediende en ze huilerig, snotterig en hulpeloos in m’n armen slaap viel en ik wist: ik ga jou voor de rest van je leven beschermen tegen alles wat gemeen is en pijn doet.

[STAP stap=”5″]

Mindfulness

‘Sorry, ik had best willen reageren op je appje, maar ik was net met m’n dochter aan het eten/deed haar in bad/moest hoognodig een toren van Duplo bouwen of had een andere reden waarom m’n telefoon niet in de buurt was.’ Voor mensen voor wie het af en toe moeilijk is om uit te schakelen (ik! ik!) is een kind een ultiem ‘medicijn’: je hebt namelijk niet eens tijd om iets anders te doen dan waar je op dat moment mee bezig bent. Dus dan kun je maar beter lekker in het moment gaan zitten. Hoe ontzettend mindful.

[STAP stap=”6″]

Geduldigheid

Doet ze een half uur over een borst? Heerlijk. Worteltjes worden drie keer herkauwd, stukjes kip zeven. Doe maar lekker schatje, dat is goed voor je. Sneller dan dit gaat het toch niet. Tegenwoordig pak ik er een pot thee bij en geniet ik ervan, hoe lang het ook duurt.

[STAP stap=”6″]

Incasseringsvermogen

‘Neehee, niet die frambozenhandjes afvegen aan mama’s broek!’ Dus toch. Tuurlijk, spuug anders ook nog een bups melk over me heen als ik je gedag knuffel omdat ik nu toch echt naar kantoor moet. Fine, ik kleed me nóg wel een keer om. Het is tenslotte pas de derde keer deze ochtend.

[STAP stap=”7″]

Effectief time-management

‘Leuk, laten we morgen om 10 uur bij jullie afspreken voor een kop koffie, dan komen we na het ontbijt naar je toe. Dan eten we bij jou een boterham en valt ze op de terugweg in de auto in slaap. Dan ben ik op tijd thuis om even wat mails te beantwoorden, en als ze dan wakker wordt neem ik haar wel even mee naar de supermarkt. Dan komt aan het eind van de dag m’n moeder even langs, dan kan ik koken – we krijgen namelijk eters. Ja, helemaal goed zo, tot morgenochtend, ik app je als ik wegrijd.’

Welke deugden zijn we volgens jou vergeten? Reageer op onze Facebook >

Moederschap verandert je leven, behalve dit dan… >

Reageer op artikel:
De 7 deugden der moederschap
Sluiten