Maaike Helmer
Maaike Helmer Body 7 nov 2015

De 7 vragen die elke moeder zichzelf stelt als haar kind tandjes krijgt

Tandjes krijgen is soms een nogal schimmig gebied. Wanneer weet je of ‘hét begonnen is’? Nou, eh… moeilijk. Dus krabben we ons op het hoofd en vragen we ons af…

Heeft ie nou een rood wangetje of niet?

Een rood wangetje aan de kant waar een tandje doorkomt, het is vaak een tell tale sign. Maar ja, wat is rood? Gelukkig is het meestal wel duidelijk: je ziet een soort grote rode stip, alsof een oude oma heeft geprobeerd rouge op te brengen en dit niet is gelukt. Maar: het hóeft niet zo te zijn dat je kind een rood wangetje krijgt. Staar je er dus niet blind op. Hetzelfde geldt voor overmatig kwijlen, al komt dit wel regelmatig voor (bij de één veel erger dan bij de ander).

Ruikt dit yoghurtachtig?

Veel kindjes die tandjes krijgen, hebben een nogal typisch ruikende ontlasting. Een beetje zurig, yoghurtachtig, maar dan met poeparoma. Je herkent het metéén als je het ruikt. Tot die tijd vraag je je bij elke poepluier af: ruikt dit yoghurtachtig of niet? Let us tell you: you will know.

Voel ik nou een bobbeltje?

Als moeder kun je je paranoïde voelen aan dat tandvlees van je kind, op een gegeven moment. Voel je daar nou een tandje? Maar even eerlijk: het heeft weinig zin, bovendien vindt je kind het vaak niet bepaald fijn. Voor de tand geldt: komt-ie, dan komt-ie. Je ziet hem vanzelf.

Kunnen billetjes zó rood worden?

Jazeker, je zult ervan verbaasd staan hóe rood billetjes kunnen worden als de tandjes in het vizier zijn. Je komt Sudocrème tekort. Tip: laat de billetjes vooral ook af en toe luchten, kortom: laat hem af en toe even in huis zonder luier rondlopen. We lazen ook ergens dat Maïzena (ja, het bindmiddel op basis van maïs) erop aanbrengen helpt, maar daar durven we onze hand niet voor in het vuur te steken.

Wat helpt tegen die pijn?

Er zijn gelukkig fijne middeltjes op de markt, zoals Dentinox – nee, dit is niet gesponsord – , wat je op het tandvlees van je kind kunt smeren (werkt licht verdovend op het pijnlijke gebied) en de welbekende bijtring (die je in de koelkast legt). Maar vraag vooral om je heen wat andere moeders deden. Ons kwam ter ore: een nat, schoon washandje waarop hij kan sabbelen, maar ook een stukje kroepoek (niet te vaak en te veel aub) of ijskoud stukje fruit schijnt te helpen in geval van nood. Maar er is natuurlijk maar één ding dat het beste helpt: pure, onversneden mamaliefde.

Heb jij nog tandjes tips? Praat mee op Facebook!

Nog meer informatie over het krijgen van tandjes? Die vind je hier! >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De 7 vragen die elke moeder zichzelf stelt als haar kind tandjes krijgt
Sluiten