Iris Kodde
Iris Kodde Eten 31 dec 2015

De allerlekkerste oliebollen maak je zo (zonder pakje)

We tellen af van 2.000 naar 1 (muziek) en van 10 naar 0 op oudjaarsavond. Dat betekent vuurwerk, champagne, appelflappen en de niet te missen oliebollen! Maar niet iedereen heeft een verkoopkraam met verse oliebollen om de hoek, dus Fammes zusje Culy.nl liet zien hoe je ze zelf maakt (wel zo leuk en mínstens zo lekker).

Ingrediënten voor 30 oliebollen:

– 750 gram bloem
– 7 gram zout
– 2 eieren
– 40 gram roomboter
– 13 gram gedroogde gist
– 750 ml melk
– 50 gram basterdsuiker
– 300 gram rozijnen*
– 100 ml cognac*
– 2 goudreinetten (appels)*
– Poedersuiker

* Rozijnen (geweld in cognac) en appels zijn optioneel. Wil je ‘gewone’ oliebollen, laat deze dan weg.

Zo maak je het:

Giet de cognac over de rozijnen en giet er water op totdat ze onderstaan. Neem een keukenmachine of doe het op de ouderwetse manier: in een kom met een garde. Meng in een keukenmachine (of met de garde) de bloem met het zout.

Verwarm de melk tot dat hij lauw is. Meng de gist en de basterdsuiker met de lauwe melk, smelt de boter ondertussen in een pannetje. Giet de melk langzaam bij de bloem in de keukenmachine. Doe voorzichtig de eieren en de gesmolten boter in de machine erbij.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij ze in blokjes. Meng de gewelde rozijnen (zonder de cognac dus…) en de appelblokjes erdoorheen. Laat de machine doorkneden.

Doe het beslag in een grote kom en laat het deeg rijzen met een vochtige doek over de kom, 1 uur lang. Je kan het het best laten rijzen op kamertemperatuur.

Na 50 minuten kan je alvast de frituurpan aanzetten op 160 graden. Je kan het best frituren in zonnebloemolie. Haal nu twee eetlepels door de hete olie en neem een bolletje beslag met de eetlepels, leg deze in de olie. Frituur het beslag nu totdat het goudbruin is. Dep het af op keukenpapier. Bestrooi ze met poedersuiker en serveer.

Kijk voor nog meer lekkers op Culy.nl >

Lees ook: 4 redenen om nu al te beginnen met goede voornemens >

Reageer op artikel:
De allerlekkerste oliebollen maak je zo (zonder pakje)
Sluiten