Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Eropuit 7 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

De beste tijd om je vliegtickets te boeken

Ein-de-lijk is er een ‘wetenschappelijk’ antwoord op de vraag hoeveel dagen voor je vakantie je vliegtickets moet boeken om de beste deal te krijgen.

We vragen het ons iedere keer weer af: wanneer kun je het beste je vliegticket kopen? Koop hem te vroeg en je voelt je bekocht als degene naast je € 100 minder heeft betaald (omdat ze hem drie maanden later boekte). Boek te laat en je betaalt al helemaal de hoofdprijs.

Het antwoord?

Vierenvijftig dagen voor vertrek is gemiddeld de beste dag om de goedkoopste tickets te scoren. Als die dag niet lukt, dan kun je het beste boeken tussen de 104 en 29 dagen voor vertrek. Dat vertellen de cijfers van 2013 ons tenminste. CheapAir heeft het afgelopen jaar meer dan vier miljoen boekingen geanalyseerd. Ze checkten de ticketprijzen van 320 dagen voor vertrek tot precies de dag van te voren om te zien wanneer vliegtickets het goedkoopste zijn.

Last-minute boeken

Veel mensen geloven dat écht last minute boeken het goedkoopste is (zo’n 36% van de mensen boekt last minute). Maar volgens deze cijfers is dat dus niet slim. Sterker nog: tickets waren meestal het duurste op de dag voor vertrek. De tweede duurste prijs was twee dagen voor vertrek, en zo verder tot 13 dagen voor vertrek. Wij vragen ons dan af: laten luchtvaartmaatschappijen ons expres denken dat op het laatste moment boeken goedkoop is?

Populaire bestemmingen

Hoewel 54 dagen het magische nummer is voor de gemiddelde boeking, geldt dat natuurlijk niet voor alle tickets. Het hangt ook veel af van waar en wanneer je naartoe wilt. Wil je bijvoorbeeld in het hoogseizoen naar een verschrikkelijk populaire plaats (zeg: Athene), dan is het slim om meer dan 104 dagen van tevoren te boeken.

Als er continu een sterke vraag is naar een bepaalde vlucht, gaan luchtvaartmaatschappijen hun tickets niet goedkoper maken. Hetzelfde geldt voor plaatsen waar maar weinig luchtvaartmaatschappijen op vliegen. Doordat er weinig concurrentie is zullen de tickets niet snel veel goedkoper worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De beste tijd om je vliegtickets te boeken
Sluiten