De brief: ‘Lieve mama, zonder baby. Ik wens je zo veel liefde en sterkte’

Soms wil je gewoon even iets kwijt. Aan je schoonmoeder. Die ene leraar van de school van je kind. Je bloedeigen vent. Of een vriendin. Voor Famme zijn we op zoek naar jullie bijzondere, ingrijpende, hilarische of tranentrekkende odes aan iemand uit je omgeving.

We trappen onze nieuwe rubriek af met Danielle, die een brief schrijft aan die ene moeder aan wie ze heel vaak moet denken.

Lieve mama zonder baby,

Daar zaten we dan. Naast elkaar op ons yogamatje tijdens zwangerschapsyoga. ‘Adem diep in richting je buik en maak contact met je baby,’ zei de yogadocente. Volgens haar voelt de baby dat we echt een uurtje samen zijn met ons ongeboren kindje en hem 100% aandacht geven. Zo voelde het voor ons ook. Pure ontspanning en na een lange dag werken werden onze harde buiken weer zacht en soepel. Onze baby’s vonden het een feest en spartelden vrolijk rond in onze buik.

We keken uit naar de babykamer en ons zwangerschapsverlof

We hadden het vaak over de bevalling en hoe het zou zijn als onze baby’s geboren waren. Hoe we uitkeken naar ons zwangerschapsverlof, de inrichting van de babykamer, de liefde die we nu al voelden voor onze kindjes. We waren op dat moment intens gelukkig. Elke week was het weer de vraag wie er bij de les zou zijn. Was iemand er niet? Dan was diegene bevallen van een baby. We babbelden dan met de andere mama’s over hoe de bevalling gegaan zou zijn en schreven lieve woorden op een kaartje. Iedereen leefde met elkaar mee.

Geen blij nieuws

Een gewoon ontspannen avondje yoga veranderde, toen jij er niet was. ‘Zal ze bevallen zijn?’ vroeg ik me af. Toch hing er een vreemde sfeer in de lucht. Niet de ontspanning, rust en gezelligheid die we gewend waren. De yogadocente had een brok in haar keel: ‘Ik vind dit echt heel moeilijk om te zeggen, maar vanavond heb ik geen blij nieuws. Marieke is bevallen van een dood kindje.’ Het nieuws sloeg in als een bom. ‘Doodgeboren, hoe kan dat? Wat is er gebeurd?” vroegen de meesten zich af. Tegelijkertijd voelden wij ook de angst opkomen voor onze eigen bevalling die nog in het verschiet lag. De yogales ging verder, maar niemand kon meer ontspannen. Iedereen dacht aan jou.

‘Ik met een kinderwagen met daarin een vrolijk jongetje en jij stond daar. Zonder baby’

Een paar weken na jou beviel ik van onze gezonde zoon Quinn. Wat was ik gelukkig! Ik genoot met volle teugen. Op een zaterdagmiddag wandelde ik vrolijk rond met Quinn in de wagen en ik was blij dat mijn kindje het zo goed deed. Ik was even vergeten hoe zwaar jij het op dat moment had. En daar zag ik je lopen, samen met je moeder. We zagen elkaar en liepen direct naar elkaar toe. Ik met een kinderwagen met daarin een vrolijk jongetje en jij stond daar… Zonder baby, met rode ogen en een ingevallen gezicht.

Zoveel liefde en sterkte

Beiden waren we in tranen en je vertelde me dat jouw lieve meisje tijdens de bevalling overleed aan een bloeding. Dat het die dag precies 10 weken geleden was en hoe zwaar je iedere dag had. Je keek in de kinderwagen en vroeg hoe mijn bevalling was gegaan. Ik zei dat het goed was gegaan, maar dat ik uiteindelijk wel opgenomen was in het ziekenhuis met zwangerschapsvergiftiging en wat een impact dat op mij had gehad. ‘Dat is toch peanuts in vergelijking tot wat mijn dochter heeft meegemaakt’, zei jouw moeder tegen me. Gelijk heeft ze. Ik kan me niet voorstellen hoe het voor jou moet zijn geweest. Bevallen van een dood kindje, jouw geluk, waar je zo naar hebt uitgekeken. Thuiskomen zonder baby, het babykamertje klaar. Herstellen van een bevalling zonder baby in je armen. Enorm zwaar en ik kan alleen maar met je meeleven. Ik wens je zoveel liefde en sterkte, want dit zou geen enkele mama mogen meemaken.

Liefs, Danielle

*Marieke is om privacyredenen niet de echte naam

Wil jij ook iets kwijt? Doe mee aan onze nieuwe rubriek

Stuur je brief (met aanhef) van maximaal 450 woorden naar [email protected] met daarbij in elk geval je voornaam en je leeftijd o.v.v De Brief. Foto mag, hoeft niet. De tofste brieven kiezen we uit en publiceren we op Famme.

Reageer op artikel:
De brief: ‘Lieve mama, zonder baby. Ik wens je zo veel liefde en sterkte’
Sluiten