Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 3 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

De dochter van Steve Jobs schreef een hartverscheurend boek over haar vader

Dat Steve Jobs niet de meest makkelijke  man op aarde was, is geen nieuws. Hij was echter niet alleen als baas, maar ook als vader een man met een gebruiksaanwijzing. Zijn oudste dochter Lisa Brennan (40) schreef een boek over haar vader waarvan nu een passage is gepubliceerd in Vanity Fair.

DNA-test

Lisa’s moeder Chrisann Brennan voedde Lisa tot haar derde alleen op omdat Jobs al die tijd ontkende dat hij de vader was. Na een DNA-test bleek echter dat hij wel degelijk Lisa’s vader is en hij op de proppen moest komen met alimentatie. Hij ontmoette zijn oudste dochter voor het eerst toen ze al drie jaar was. Volgens Lisa was dat een Star Wars-waardig ‘I am your father’-moment.

‘Weet je wie ik ben?’, vroeg hij terwijl hij zijn haar achterover schudde. Ik was drie jaar oud, ik had geen idee. ‘Ik ben je vader.’ (Alsof hij Darth Vader was, zei m’n moeder die me het verhaal later vertelde). ‘Ik ben een van de belangrijkste mensen die je ooit zal leren kennen.’

Langdurige stiltes

Van een warme band was echter geen sprake. Eén keer per maand nam hij Lisa mee om zijn ouderlijke plicht te voldoen. ‘Hij praatte niet veel. Er waren langdurige stiltes. Soms voelde ik hoe hij naar me keek. Als ik dan terugkeek, keek hij weg.’

Ze omschrijft hun gespannen relatie als volgt: ‘Voor hem was ik een smetje op zijn spectculaire ontwikkeling, omdat ons verhaal niet paste binnen het verhaal van goedheid en deugdzaamheid wat hij voor zichzelf had bedacht. Mijn bestaan verpeste zijn succes. Voor mij was het ‘t tegenovergestelde: hoe dichter ik bij hem in de buurt was, hoe minder ik me schaamde. Hij was een onderdeel van de wereld en zou me naar het licht leiden.’

Poppenkast

Al die tijd was Lisa zich daar goed van bewust. ‘Lange tijd geloofde ik dat als ik een bepaalde rol aannam, mijn vader de corresponderende rol zou spelen. Ik zou de geliefde dochter zijn, hij de toegeeflijke vader. Als ik hem had gezien voor wie hij is, had ik kunnen weten dat hij dat nooit zou doen, en dat hij juist zou walgen van die poppenkast.’

 

Lees hier de complete passage.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De dochter van Steve Jobs schreef een hartverscheurend boek over haar vader
Sluiten