Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 27 nov 2016

De eerste 1000 dagen van je kind zijn het aller-belangrijkst en het start in de buik

In de eerste duizend dagen van het leven van een kind vindt de meeste ontwikkeling plaats. Op fysiek gebied, op mentaal gebied, maar ook op sociaal en emotioneel vlak. Die eerste dagen zijn dus belangrijker dan je misschien altijd hebt gedacht.

Uit onderzoek van TNO is gebleken dat kinderen voor zeven tot tien procent gevormd worden door de eerste jaren van hun leven. Al die vlakken (fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal) zijn met elkaar verbonden en versterken elkaar. Zo is de gezondheid van een kind niet alleen afhankelijk van het eten dat hij of zij krijgt, maar net zo veel van de sociale vaardigheden die ze meekrijgen. Vooral de eerste duizend dagen zijn belangrijk. Het gaat dan om de eerste maand van de zwangerschap tot dat een kind twee jaar is.

LEES OOK: Zo gaat het eerste jaar met je baby eruit zien

Zelfverzekerder in het leven

Tijdens deze eerste jaren zijn kinderen net een spons: ze zuigen alle prikkels om zich heen op. Dus ook de negatieve. Niet zo gek dus, dat de hersens van kinderen in deze dagen gemiddeld een gram per dag zwaarder worden. Dat betekent dat kinderen ook heel gevoelig zijn voor de emoties en gedragingen van de ouders. Stress, een gebrek aan aandacht en zelfs stress tijdens je zwangerschap kan leiden tot psychische klachten bij je kind na de geboorte.

Aandacht maakt alles mooier

Gevarieerd eten

Naast een fijne leefomgeving in de eerste levensjaren is gezonde voeding essentieel. Veel calcium, ijzer en vitamine D. Door een zo gevarieerd mogelijk eetpatroon leert je kind al snel verschillende smaken kennen, en op latere leeftijd ook meer verschillende soorten groente en fruit eten. Dus wat jij met je zwangere buik in je mond stopt heeft een effect voor later!

Als je zeer betrokken bent bij de ontwikkeling van je kind, zal hij of zij later zelfverzekerder in het leven staan, dan wanneer je minder betrokken bent. Het gezegde ‘een goed begin is het halve werk’ gaat in dit geval dus absoluut op.

Haal zoveel mogelijk uit de eerste momenten! Deze 10 foto’s wil je ├ęcht hebben van de eerste dagen van je baby >

Reageer op artikel:
De eerste 1000 dagen van je kind zijn het aller-belangrijkst en het start in de buik
Sluiten