Redactie
Redactie Kids 19 mrt 2016

De eerste ‘dingetjes’ in het kersverse leven als mama

Ik ben zo blij dat Jafne, mijn allerbeste vriendinnetje, nu ook bij the gang hoort. We praten al ruim dertig jaar over van alles en nog wat met elkaar. En hoe leuk: sinds zes weken kunnen we ook ‘het moederschap’ aan dat lijstje toevoegen.

Mijn vreugde hierover kent meerdere redenen. Tijdens en na de zwangerschap vormde ze al (meerdere) bronnen van inspiratie bij mijn schrijfsels voor Famme. En ook dit verhaal komt nagenoeg volledig op haar conto: de eerste ‘dingetjes’ als moeder. Thanks Jaf!

Definitie van een ‘dingetje’: een voorzichtige mijlpaal; gebeurtenis die je bijblijft; iets waar niet al te lichtzinnig over gedacht moet worden.

[STAP stap=”1″]

Voor het eerst naar buiten

Even los van het feit dat je een stief uurtje bezig bent met de voorbereidingen, is de eerste keer dat je met je baby buitenshuis komt absoluut een magisch memorabel moment. Jij, trots wandelend – schuifelend – achter de wagen, mensen die nieuwsgierig gluren naar wat er onder het dekentje ligt, het ultieme gevoel van trots dat je elke seconde bekruipt.

[STAP stap=”2″]

Voor het eerst samen in de auto

Twintig keer (per minuut) naar achteren kijken of ze goed zit, lacht, huilt, in slaap valt of iets anders doet wat me niet mag ontgaan. Dat is als je niet zelf hoeft te rijden, want anders zit je liever naast haar – haar speen zou er toch maar uitvallen? Een hele bijzondere gewaarwording om samen voor het eerst ‘op reis’ te gaan. Ook al is het maar tien minuten rijden naar oma en opa of de supermarkt, dat is bijzaak.

[STAP stap=”3″]

Voor het eerst in het openbaar borstvoeden

Met of zonder kuis schortje om een en ander te bedekken, het blijft een spannende gewaarwording. Jij denkt waarschijnlijk dat iedereen naar je kijkt, maar dat valt heel erg mee.

[STAP stap=”4″]

Voor het eerst alleen in de auto

Wat je voorheen elke dag zonder nadenken deed, krijgt nu ineens een andere lading. Want voor het eerst weer alleen op pad voelt in het begin even heel gek. En vooral een openbaring hoe snel je dingen ook al weer kon doen als je even in je eentje van de supermarkt naar de apotheek, en vervolgens nog even langs kantoor reed.

[STAP stap=”5″]

Voor het eerst samen naar een feestje

Het was me nooit opgevallen hoe druk het eigenlijk is op verjaardagen: al die mensen die praten, en dat graag luidruchtig en (non-stop) door elkaar heen doen. Als je voor het eerst met het kindeke naar zo’n feestje gaat kun je er donder op zeggen dat je de grootste blikvanger- en aandachttrekker bent, of je dat nou wil of niet. Kortom: iedereen duikt gelijk op je – en vooral op je baby. Tip: zeg bij binnenkomst subtiel ‘dat jullie niet al te lang kunnen blijven’.

[STAP stap=”6″]

Voor het eerst samen zwemmen

Als ik nieuwe ouders iets kan aanraden is het babyzwemmen: wat een feest! Wij begonnen ermee toen de dochter twaalf weken was, en het was elke week lachen, gieren en (soms) brullen. Maar dat het bonding time to the max is (tip: vraag of papa de zwemles wil doen), is een feit. Datzelfde geldt eigenlijk voor heel veel ‘klasjes’ die je na de geboorte met je kind kan doen, trouwens.

[STAP stap=”7″]

Voor het eerst als gezin uit logeren

Bij opa en oma, of ergens in een hotel: ik vond het aanvankelijk vooral een enorme missie om het hele arsenaal aan spullen mee te slepen. Maar ook: ‘net echt’, zo’n familie-uitje.

[STAP stap=”8″]

Voor het eerst weer alleen ergens zijn

Dat voelt dus echt alsof je constant iets vergeten bent. Ik had de neiging in een café de deur dicht te doen omdat m’n dochter – die gewoon thuis in haar bed lag te slapen – het anders koud kreeg. En hoe fijn ik het ook vond om ‘er eventjes uit te zijn’, na een paar uur wist ik niet hoe snel ik naar huis moest rennen om weer bij haar te zijn.

[STAP stap=”9″]

Voor het eerst weer aan het werk

Een beetje van #8 (na een paar uur weer naar huis willen) en een beetje van #9: ‘prima, dit was ik naast moeder ook nog inderdaad’.

Welk eerste ‘dingetjes‘ kun jij je nog herinneren? Laat het ons weten via Facebook>

Lees ook : Dingen waar je je de eerste maanden als moeder druk om maakt>

Reageer op artikel:
De eerste ‘dingetjes’ in het kersverse leven als mama
Sluiten