De eerste schooldag: zo bereid je je kind erop voor
Als je kind 4 jaar is geworden, is de eerste schooldag nabij. Dit is voor zowel kinderen als de ouders een spannende tijd. Hoe kan je je kind hier het beste op voorbereiden?
In dit artikel geven we je tips om het de ‘verhuizing’ van kinderopvang naar de basisschool zo soepel mogelijk te laten verlopen. Voor jouw kind, maar ook voor jezelf!
1. Benut de wendagen
Als je kind 3 jaar en 10 maanden is, mag het af en toe al komen wennen op de basisschool naar keuze. Over het algemeen mag dit officieel 5 keer, maar het komt ook wel eens voor dat een school je kind 5 of meerdere dagdelen toelaat. Dit kan oplopen tot maximaal 10 dagdelen.
Het is uiteraard afhankelijk van het karakter van je kind, maar halve dagen zijn vaak de beste manier om je kind te laten wennen. Hele dagen zijn vaak nog te lang. Als ouder mag je er vaak bij zijn op de wendagen, maar over het algemeen geldt dat kinderen sneller hun draai vinden zonder ouders in de buurt.
Hou het afscheid kort, en probeer rustig te blijven als je kind moet huilen. Vaak als je doorzet en weggaat, zal je merken dat je kind vrij snel erna afgeleid wordt en z’n plekje in de klas inneemt.
2. Geef uitleg over de eerste schooldag
Bereid je kind goed voor op het moment dat ze naar school gaan. Leg ze uit dat alle kindjes vanaf 4 jaar daar naartoe gaan, en vertel ze wat ze er allemaal gaan leren. Geef ze een globale beschrijving van hoe de dag er uitziet, en vertel ze alvast over de juf of meester. Benoem hierin ook de momenten dat er buiten gespeeld wordt en wanneer de lunch is.
3. Zelfstandig spelen en werken
Het is belangrijk dat je kind tot op zekere hoogte onafhankelijk kan werken en spelen. De klassen op de kinderopvang zijn doorgaans vaak kleiner, waardoor je kind waarschijnlijk meer aandacht heeft gekregen. Op de basisschool is dit anders. Het is belangrijk dat je kind zelf kleine klusjes uit kan voeren en zelfstandig kan spelen. Oefen dit in de maanden voordat je kind naar school gaat, en leg ze uit dat dit belangrijk is zodra ze naar school gaan.
4. De juiste schoolspullen en eten
Betrek je kind in de aankoop van eventueel schoolspulletjes. Wil je kind misschien een bepaalde rugzak, of specifieke kleurpotloden? Door hier tot op zekere hoogte met je kind in mee te gaan, gaat het concept ‘naar school gaan’ meer leven en krijgen kinderen er meer zin in.
Zorg ervoor dat de lunch en de tussendoortjes die je kind meeneemt, zelfstandig gegeten kunnen worden. Dus zonder hulp van de juf. Wijk ook niet teveel af van het bestaande eetpatroon van je kind. De geheel nieuwe omgeving is voor je kind al een grote verandering op zich.
5. Beperk je eigen enthousiasme
Uiteraard is het belangrijk dat je je kind voorbereid op en enthousiast maakt over school. Doe dit echter ook weer niet teveel. Als je de hele dag door je kind probeert op te hitsen over het idee van school, kan het juist een veel te zware lading krijgen. Hierdoor wordt je kind misschien juist zenuwachtig. Wees enthousiast over school, maar breng het op een manier waardoor je kind het idee krijgt dat het ook de normaalste zaak van de wereld is om daar naartoe te gaan.
6. Zorg voor regelmaat
De eerste weken, maanden of misschien wel jaar na de eerste schooldag zijn intensief. Je kind zal vaker moe, hangerig en jengelig zijn, en dat is helemaal niet gek. Rust en regelmaat is in deze eerste periode dus heel belangrijk. Het concept ‘naar school gaan’ is al spannend genoeg. Hou het thuis rustig en zorg voor een routine, zodat je kind weet waar het aan toe is zodra de schooldag erop zit.
Het ene kind is sneller gewend dan de ander, maar maak je hier niet al teveel zorgen over.
Daarnaast is een kind pas leerplichtig vanaf 5 jaar. Merk je dat je kind behoorlijk overprikkeld en moe is gedurende de schoolweek? Haal het dan af en toe een middagje eerder op of hou ze eens een dagje thuis. De kwantiteit van schooldagen heeft in de eerste periode nog niet de prioriteit. Het is belangrijker dat je kinderen het leuk vinden om te gaan en dit zonder al te veel stress doen.
Lees ook:
- Verlof buiten schoolvakanties; dit moet je erover weten
- Zou ’emoties’ een vak op school moeten zijn?
- Deze bijzondere truc maakt het naar school gaan een stuk makkelijker