Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 1 mei 2015

Ongelofelijk! Zó geniaal werkt het babybrein

‘Ach, mijn kindje is nog zo klein hij begrijpt toch niet wat ik zeg of doe.’ Is dat even verkeerd gedacht. Volgens dokter Kuhl, hoofd van de University of Washington Institute for Learning and Brain Sciences, maakt álles indruk, vanaf het moment dat hij/zij geboren is. Het geniale babybrein.

Dokter Kuhl die ook nog neurowetenschapper is, vertelt hierover in The amazing brain of babies, een mini documentaire van drie minuten over de ontwikkeling van het brein.

Genialiteit

Het is verbazend wat ze onthult. In tegenstelling tot wat veel ouders denken, is het denkproces van baby’s razend snel en zijn ze lang niet zo onschuldig. Ze komen in deze wereld helemaal klaar om te leren, met alle zintuigen volledig ontwikkeld en in de startblokken. Ze zijn constant bezig om te begrijpen wat voor signalen je als ouder afgeeft en wat zij kunnen doen om bepaalde dingen te ontvangen. ‘Wat zijn de signalen dat ik opgepakt of gevoed word?’ En reken maar dat je baby niet lang nodig heeft om te ontdekken dat je het als ouder fantastisch vindt wanneer je kindje lacht. De slimmeriken.

Zodra ze ouder worden gaat dit denkproces nog even door in raptempo. Een driejarige peuter heeft twee keer zoveel vermogen om verbanden te leggen dan volwassenen. Dat is nog eens indrukwekkend! Maar helaas: dit vermogen verlies je stukje bij beetje in de weg naar volwassenheid, samen met het grootste deel van onze creativiteit. ‘We komen steeds minder in aanraking met nieuwe dingen en trekken ons steeds meer aan van de wereld om ons heen.’ Dit laatste zorgt ervoor dat we gaan handelen naar de mening van anderen en zelf minder nadenken en dus minder creatief worden. Da’s dan toch weer jammer. Wel een les: niets aantrekken van anderen dus.

Heeft je liefde voor kinderen weer een boost gekregen? Negentien tekenen dat je nog een baby wilt.

Reageer op artikel:
Ongelofelijk! Zó geniaal werkt het babybrein
Sluiten