Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Body 22 december 2016

De Gezondheidsraad adviseert: een extra echo bij 13 weken zwangerschap

Een extra echo wanneer je 13 weken zwanger bent, om vroegtijdig afwijkingen bij het kindje op te sporen. Zo luidt het advies van de Gezondheidsraad naar minister Edith Schippers toe.

Vandaag stuurde de Gezondheidsraad een advies naar minister Edith Schippers van Volksgezondheid. ‘Geef zwangere vrouwen al rond 13 weken een extra echo om ernstige aandoeningen bij hun baby op te sporen. Dat geeft de ouders meer tijd om te beslissen of ze de zwangerschap willen voldragen en er is meer tijd voor vervolgonderzoek.’ Mochten de ouders beslissen om niet door te gaan met de zwangerschap dan is het niet minder verdrietig, maar wel een stuk vroeger in de zwangerschap om af te breken. Voorbij de 20 weken is een kindje al een stuk groter.

Zeven weken eerder

Nu worden eventuele afwijkingen pas bekeken tijdens de standaard 20 weken echo. De grens voor abortus ligt in Nederland bij de 24 weken. Wanneer een extra echo zeven weken eerder gedaan wordt, geef je ouders dus langer de tijd om te beslissen of ze de zwangerschap vroegtijdig willen afbreken.

Het zou gaan om een extra echo, niet een vervanging van de 20 weken echo. Niet alle afwijkingen zijn namelijk met 13 weken al zichtbaar.

LEES OOK: Mooi! Blinde vrouw kan ongeboren kindje zien dankzij 3D-geprinte echo

Voordelen vs. nadelen

Echter, de extra echo kost natuurlijk wel geld. Daarom wil de raad nog wel onderzoeken of de voordelen van de nieuwe echo opwegen tegen de nadelen. Daarnaast zou de extra echo ook voor onrust bij ouders kunnen zorgen, omdat de resultaten van de echo onduidelijk zijn of niet goed kunnen worden geïnterpreteerd. Daarom heeft de raad in een brief aan de minister het advies opgenomen om landelijk wetenschappelijk onderzoek te doen naar de invoering van de 13 weken echo.

Wij zijn benieuwd hoe jullie dit nieuws ervaren. Praat met ons mee.

Een extra echo, laten we dan hopen op nog meer van zulk soort mooie video’s! Meisje (2) reageert briljant als ze haar nieuwe zusje op een echo ziet

RTL Nieuws

Reageer op artikel:
De Gezondheidsraad adviseert: een extra echo bij 13 weken zwangerschap
Sluiten