Thea Tijssen
Thea Tijssen Columns 26 jan 2016
Leestijd: 4 minuten

De gouden regel tijdens het griepseizoen

Bacillen zijn overal. Je kunt er bijna niet aan ontkomen. Helemaal niet als jouw kinderen net als die van mij naar school of het kinderdagverblijf gaan. Bacillen hebben daar namelijk een abonnement op. Ze hebben het daar zó leuk, dat ze blijven terugkomen en met liefde met je kind mee naar huis gaan.

Iedereen met crèche- of schoolgaande kinderen loopt daar natuurlijk tegenaan. Dat je er alles aan doet zodat je kids niet ziek worden, maar dat je er simpelweg bijna niet onderuit komt. Nou heb ik het geluk dat mijn kinderen een vrij goed immuunsysteem hebben en niet snel zó ziek zijn dat ik ze echt thuis moeten houden. Maar een hardnekkige verkoudheid met duizend keer per dag niezen, een verstopte neus, hoestbuien en keelpijn, die komt bij ons elke winter wel een paar keer voorbij. Vooral mijn oudste heeft het meer dan eens te pakken.

Bron: Tumblr

Verspreiden in de hand houden

Ik weet dat een verkoudheidje op z’n tijd erbij hoort en dat kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan later minder vaak ziek worden. Juist doordat ze zo’n sterk immuunsysteem hebben opgebouwd. ‘Dankzij’ al die hardnekkige bacillen dus. Maar toch. Volgens mij kunnen we het verspreiden van bacillen best wat meer in de hand houden. Hoe? Nou, dat heeft alles te maken met sociale etiquette. Die vriendin die op jouw verjaardag kwam met haar kind dat nét hersteld was van een flinke buikgriep (‘Gisteren liep het er nog van voor en achteren uit, maar vandaag lijkt hij weer helemaal de oude’), die had beter moeten weten. En jou even moeten inseinen. Want ook al wist je nu meteen waar die buikgriep van je dochtertje vandaan kwam, handig is anders.

Weekendje weg gepland

Dus, vandaar mijn oproep aan alle moeders, vaders en verzorgers van kinderen:

Vertel het gewoon even als je kind ziek is (geweest)!

Aan de ouder waarbij je kind gaat spelen/op een verjaardagspartijtje is uitgenodigd of met wie hij naar de zwem- of judoles meerijdt. Kleine moeite, groot plezier. Je hoeft heus geen gedetailleerd verslag uit te brengen van het hele ziektebeeld en alle bijkomende verschijnselen. Het is meer dat je het even zegt als jouw Liam net een paar dagen geleden hersteld is van die hardnekkige griep. Dat is namelijk wel handig om te weten als de ander bijvoorbeeld komend weekend een weekendje weg heeft gepland met de familie. Of als jouw Emma bij ons komt spelen en echt nét sinds één dag niet meer hoest. Na haar enorme verkoudheid met keelpijn en opgezette klieren en alles. En ‘nu vast wel weer in orde zal zijn.’ Maar dat is voor mij toch te veel risico als mijn zoon over drie dagen moet afzwemmen. En dan kun je denken: het is toch maar een verkoudheid? Maar mijn zoon presteerde het laatst om in een zwemles van dertig minuten zo’n twaalf keer te niezen. Ik bedoel maar.

Bron: iStock

Niet meer besmettelijk

Laten we gewoon open zijn over de neuzen, longen en darmen van ons nageslacht. Ik zal normaal gesproken een speeldate echt niet cancelen om een loopneus, maar stel nou dat één van mijn kids net hersteld is van een fikse verkoudheid en eindelijk weer normaal kan ademhalen ‘s nachts, dan zal ik het risico wellicht niet willen lopen om hem vervolgens weer aan hetzelfde ziektebeeld bloot te stellen.

Toen mijn jongste een tijd terug net een flinke verkoudheid achter de rug had, en we dat weekend zijn verjaardag vierden, appte ik wat mensen met kids: ‘Wees vooral welkom, maar weet dat hij een paar dagen terug nog hoestend en proestend de dag doorkwam.’ Een vriendin wilde mij toch al bellen, want haar zoontje had de vijfde ziekte onder de leden én was verkouden. De vijfde ziekte was in die fase niet meer besmettelijk, maar niet ongevaarlijk voor zwangeren. Dat er geen zwangeren zouden komen, daar durfde ik mijn hand niet voor in het vuur te steken. Bovendien was mijn jongste dus nét verkouden geweest. Ik heb die vriendin gevraagd of ze thuis wilde blijven. En dat deed ze. Open lijnen, duidelijke communicatie en wederzijds begrip: top.

De ander respecteren

Denk nu niet dat ik een overbezorgd type ben. Want ik snap het heus als dingen anders lopen: als je kind ‘s ochtends misschien al wat pips leek, maar toch naar school ging en tijdens de speeldate met mijn kind ineens écht ziek blijkt/wordt. Dat is overmacht. Ik wil er alleen maar voor pleiten dat we elkaar op de hoogte houden, voorzorgsmaatregelen nemen en de ander respecteren als een speeldate moet worden verzet of een verjaardag niet kan worden bezocht.

Dus nee: we laten ons niet gek maken door die verdomde bacillen! Maar het weerstaan van die bacillen lukt nóg beter als we onze goede manieren inzetten om andere plannen te maken voor wanneer wij (of de kids) er even ‘af liggen’ om het zo te zeggen.

Ben jij ook voor eerlijkheid, openheid en wederzijds begrip als het gaat om kinderen die ziek zijn (geweest) of juist snel bevattelijk zijn voor bijvoorbeeld een verkoudheid? Praat dan mee op Facebook.

Is je kind momenteel verkouden? Of kun jij met je grieperige hoofd wel wat helende kruiden gebruiken? Dan lees je hier welke kruiden dat zijn.>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De gouden regel tijdens het griepseizoen
Sluiten