De griepprik: alles wat je erover moet weten
Zero energie, onwijs veel spierpijn, hoestbuien bij de vleet en knallende hoofdpijn? Dan wist ook jij niet te ontsnappen aan de griepepidemie. Nu deze is losgebarsten is de kans groot dat je denkt “had ik maar een griepprik gehaald.” Maar hoe zit dat nou eigenlijk met deze prik?
Daar is het nu misschien te laat voor, maar het is nooit verkeerd om je alvast voor te bereiden op volgend jaar. Daarom verzamelden wij alles wat je moet weten over de griepprik.
Het griepvirus
Ben je out of the blue aan het snotteren en hoesten? Dan kan het zo zijn dat je luchtwegen geïnfecteerd zijn. Gaan deze klachten gepaard met symptomen, zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn? Dan is de kans groot dat deze luchtwegeninfectie is veroorzaakt door het influenzavirus.
Als dit virus de daadwerkelijke boosdoener is, dan spreken we pas van echte griep. Het influenzavirus telt verschillende types, namelijk A, B en C. De eerste twee letters van het alfabet brengen griepepidemieën teweeg. Deze virussen bevatten verschillende enzymen met verschillende combinaties. Hierdoor zijn er talloze verschillende griepvirussen.
Hoewel ons lichaam antistoffen produceert zodra we in aanraking komen met een virus of bacterie, zorgen de verschillende combinaties in griepvirussen ervoor dat ons lichaam niet ieder griepvirus herkent. De antistoffen die je lichaam vorig jaar heeft gemaakt hoeven niet perse te werken op het griepvirus wat dit jaar heerst.
De griepprik
Over de hele wereld zijn er peilstations die continu de aard en verspreiding van diverse griepvirussen volgen. Hierdoor kunnen onderzoekers goed oorspellen welke influenzavirus als het ware door zal breken. Op basis van deze kennis wordt er een griepprik ontworpen die virussen bevat die de veroorzakers van de griep zullen zijn. Zodra je lichaam deze virussen opneemt, maakt je lichaam nieuwe afweerstoffen aan. Wanneer het nieuwe griepvirus uitbreekt is je lichaam al voorbereid om zich hier tegen te verdedigen.
Het kan gebeuren dat de griep toch door een ander virus wordt veroorzaakt dan het virus dat in de griepprik wordt verwerkt. Omdat de virussen op dit moment niet goed overeenkomen werkt de griepprik minder goed of helemaal niet. Maar al is er sprake van een perfecte match wil dit niet zeggen dat iemand voor de volle 100% is beschermd tegen de griep. In de meeste gevallen wordt de kans op influenza verminderd met 70 a 80%.
Kom jij in aanmerking?
Wanneer mensen in een gezonde conditie een griepje oplopen, uit zich dit meestal in een kortdurende luchtwegeninfectie. Aldus een kleine verkoudheid die vanzelf overgaat. Ouderen en patiënten met een chronische aandoening (diabetes, COPD, hartfalen) of mensen met een verminderde afweer (HIV, miltextirpatie) zijn vatbaar om langdurig met een griepje te kampen. Wanneer je tot deze risicogroep behoort krijg je ieder jaar in oktober een uitnodiging van je huisarts om een gratis griepprik te halen.
De griepprik wordt overigens ook aangeraden aan mensen die werken in de gezondheidszorg. Als zij het griepvirus met zich meedragen is het zo goed als onvermijdelijk dat zij het virus overdragen aan de patiënten waar zij iedere dag nauw mee samen werken. Deze patiënten kunnen natuurlijk ook een griepprik halen, maar omdat hun weerstand niet optimaal is werkt de vaccinatie vaak minder goed (ongeveer 60%). Wel raken de griepverschijnselen minder heftig dankzij de griepprik. Vandaar dat sommige zorginstellingen de griepprik verplichten aan hun personeel.
Val je niet in de bovenstaande categorieën, maar wil je jezelf wel beschermen tegen het griepvirus? Maak dan tussen half oktober en half november een afspraak bij je dokter. Omdat de griep veelvuldig voorkomt in de winter, worden de vaccinaties net voor dit seizoen gezet. De griepprik is niet schadelijk voor zwangere vrouwen, (ongeboren) baby’s en kinderen, dus je zou in principe het hele gezin kunnen beschermen tegen het virus. Houd wel eventjes rekening met de kosten voor de vaccinatie, deze bedragen gemiddeld €25,- per prik. Met een beetje geluk wordt dit bedrag vergoed door je zorgverzekeraar!
Bijwerkingen griepprik?
De vaccinatie wordt in de bovenarm gezet, waarna er een pijnlijke, rode zwelling ontstaat. Na ongeveer 2 dagen merk je hier helemaal niets meer van. Veel mensen claimen dat ze na de griepprik juist griep krijgen, maar het vaccin is dood. Hierdoor kan het dus geen influenza veroorzaken. Een griepprik werkt uitsluitend tegen het influenzavirus, en niet tegen luchtwegeninfecties, zoals verkoudheid longontsteking. De kans is daarom groot dat men deze twee kwaaltjes met elkaar verwarren.
De enige heftige bijwerking die kan optreden is een allergische reactie voor kippeneiwit, een onderdeel van de griepprik. Ben je hier allergisch voor? Dan kun je beter andere methodes gebruiken die griep voorkomen. Weet je dit zeker of je een kippeneiwit allergie hebt? Ga dan eens na of je zonder problemen kunt genieten van een plakje cake, pannenkoeken en beschuitjes. Hierin zitten voornamelijk kippeneiwitten verwerkt. Heb je koorts of lijd je momenteel aan een infectie? Dan kun je de vaccinatie beter uitstellen tot je lichaam helemaal is hersteld.
Moeder waarschuwt:Dit symptoom van griep herkent (bijna) geen enkele ouder