Lianne Kersten
Lianne Kersten Kids 10 apr 2014

De grootste valkuilen voor nieuwe moeders

Daar zit je dan met je nieuwe baby op schoot. Kraamhulp weg, partner vol aan het werk. Heerlijk die periode thuis met je kleine hummel, maar het kan ook zwaar zijn. Leer daarom van andere moeders en maak deze zeven fouten niet:

1. Te snel willen herstellen

Een van de grootste fouten die moeders met een pasgeboren baby maken: te snel, te veel willen. Geef je lichaam genoeg tijd om te herstellen na de bevalling en pak vooral je rust. Iedereen kent wel iemand die na drie dagen alweer op de fiets zat of na acht weken een halve marathon liep. De zoomlens in de media op moedermodellen als Doutzen helpen ook niet echt. Forget about it, bij de meeste vrouwen kost het gewoon tijd.

2. Jezelf onderschatten

Er komt nogal wat op je af als nieuwbakken mama. Zeker als het je eerste is. Zelfvertrouwen is belangrijk. Durf dus te vertrouwen op je moederinstinct, dan doe je het in de meeste gevallen goed!

3. Maar één speen gebruiken

Beter is het om je kind helemaal geen speen te geven, maar soms ontkom je er niet aan en kan het je kind troosten en comfort geven. Een tip die heel wat gehuil kan besparen: laat je kindje niet gewend raken aan één speen. Wissel ze per week af, zo is het geen drama als je die ene speen een keer niet kunt vinden.

4. Geen vragen stellen

Wees vooral niet bang om ‘domme’ vragen te stellen. Veel kún je niet weten, en soms is het gewoon fijner om het antwoord te horen van je dokter, dan om het op internet te lezen. Fammes Muriel kreeg van haar eigen dokter te horen: ‘Ik heb liever dat je hier veel te vaak zit, dan dat je gaat afwachten of dat je jezelf te voorzichtig vindt.’ Dus nooit denken dat je iemand tot last bent.

5. Bang zijn om om hulp te vragen

Geef het vooral aan als iets niet lukt. Neem bijvoorbeeld het geven van borstvoeding. Dat gaat niet altijd gemakkelijk in het begin. Schaam je vooral niet en stap meteen naar de verloskundige of huisarts voor hulp.

6. Nagels knippen wanneer je baby wakker is

Een praktische en heel nuttige tip. Vermijd rondvliegende armpjes en beentjes en knip de nageltjes van je baby wanneer ‘t ligt te slapen.

7. Alles zelf in handen houden

Een baby voelt soms heel erg het domein van de moeder, maar een kind krijen doe je samen. Betrek je partner dan ook vanaf het begin. Flesjes geven, de luier, ontdekken wat te doen bij krampjes. Probeer het niet allemaal zelf te doen, ookal voelt de moeder-de-gans in je het misschien wat anders.

Reageer op artikel:
De grootste valkuilen voor nieuwe moeders
Sluiten