Redactie
Redactie Kids 18 jul 2016

De haat-liefde verhouding tussen baby en peuters en groente

Helaas… dé handleiding tot een liefdevolle relatie is nog altijd niet gevonden. Wel (alwéér) een handjevol tips.

Het eerste jaar moest mijn dochter niks van groente hebben. Mijn lepels met voedzame goedjes mocht ik van haar ergens stoppen waar de zon niet scheen, zolang het maar niet niet in de buurt van haar mond was. ‘Probeer iets wat niet groen is’ (wortels of pompoen bliefte mevrouw ook niet), ‘meng de groenten met wat fruit’ (helaas, ze had ons door) en alle andere goedbedoelde adviezen ten spijt: mijn kleine fijnproever moest er niets van hebben.

De ‘goede’ aanpak

En juist die verdomde groenten zijn zo ontzettend belangrijk, bepleit een artikel in het NRC Handelsblad vorige week nogmaals. Een lang artikel, vol interessante en minder interessante wetenswaardigheden, naar mijn bescheiden mening. Omdat het einde van het liedje altijd is dat er nog altijd niet genoeg wetenschappelijk onderzoek is om a) te vertellen welke aanpak nou precies ‘goed’ is om fervente groentenliefhebbers te creëren en b) als ze die aanpak wel gevonden lijken te hebben, er vervolgens altijd mitsen, maren en andere uitzonderingen op de regel blijken te bestaan.

Als ouders vinden we het enorm belangrijk dat onze kinderen goed (leren) eten, liefst zo gezond en gevarieerd mogelijk. De opmerking ‘haar smaakpapillen worden het eerste jaar gevormd’ boezemde me regelmatig angst in, want als dat zo doorging zou m’n schatje haar hele leven melk blijven drinken. Milkshakes hoogstens, want fruit vond ze dan weer wel oké.

Sta me de vrijheid toe een paar kernpunten en –adviezen uit het artikel samen te vatten. Baadt het niet, dan schaadt het niet, dat idee.

[STAP stap=”1″]

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Danone Nutricia Research

Ik denk dan: huh, das gek, daar valt Olvarit toch onder? Dat klopt. Interessant gegeven ook dat halverwege het artikel de nieuwe potjes van datzelfde Olvarit geïtroduceerd worden; die met maar één groentensoort. Leanne Olivier wijst het potje aan en zegt: ‘Dat is echt mijn favoriet.’ Volgens Leanne, supervisor van het onderzoeksteam (!), zijn deze eendimensionale potjes beter (‘gevuld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten’) dan de potjes waarin je een groentenmix vindt, eveneens van Olvarit. Noemen we dit geen onvervalste sluikreclame? Of gewoon reclame, zonder sluik? Of ben ik nou te achterdochtig?

[STAP stap=”2″]

Laat je baby al tijdens de zwangerschap wennen aan groenten (wortels)

Sluikreclame of niet, dat wil niet zeggen dat er geen bruikbare tips in staan. Zoals deze: het is verstandig je baby al in de baarmoeder te laten wennen aan de smaak van groenten. Ik nam foliumzuur, ijzerpillen, omega-units en extra vitaminepillen, maar had daar ook wortelsap aan toe moeten voegen, lees ik. Onderzoek laat namelijk zien dat vrouwen die aan het eind van hun zwangerschap en/of in de eerste twee maanden na de geboorte van hun kind drie weken lang, vier dagen per week, dagelijks twee bekers wortelsap (300ml) dronken, kinderen kregen die wortels beduidend lekkerder vonden dan baby’s en peuters wiens moeder deze wortelkuur niet volgde.

[STAP stap=”3″]

Groenten eerst, dan een tijdje niks anders (en dan pas fruit)

Volgens mij is dit inmiddels voor niemand echt meer een verrassing, maar het is dus slim om bij de introductie van vast voedsel te beginnen met groenten – en dus niet met fruit. De reden is simpel: omdat we worden geboren met een natuurlijke voorliefde voor zoet, is er nagenoeg geen baby of peuter die fruit niet lekker vindt. Kortom: daar kun je nog even mee wachten, liever eerst laten wennen aan de ‘niet lekkere’ groente.

[STAP stap=”4″]

De eerste hapjes zijn cruciaal

Had ik al gezegd hoe zenuwachtig ik werd (word) van mensen die dat tot in den treure bleven herhalen? Maar feit is (lijkt) dat het onherroepelijk waar is. En dat je daarom dus die eerste hapjes met dezelfde groente moet blijven herhalen, minimaal tien keer. Laat je vooral niet afschrikken door een vies of verbaasd gezicht, zo luidt het devies.

En ja, je weet het, kinderen die borstvoeding hebben gekregen accepteren beter andere smaken dan fleskinderen

[STAP stap=”5″]

De moraal van het verhaal: groenten niet mixen

Interessant – zie #1. En ook: daar hebben we dus niet per se potjes van Olvarit voor nodig, want die doperwten, bloemkool, pastinaak, broccoli, sperziebonen en wortels kunnen we zelf ook prima in de mixer werpen. Ik ben geen expert, maar op de een of andere manier ben ik ervan overtuigd dat vers uit eigen mixer altijd beter is dan ‘vers’ uit een potje.

[STAP stap=”6″]

Borstvoeding ja of nee speelt ook een rol

Nog zo’n factor die het bijzonder goed (slecht dus) deed voor mijn schuldgevoel: daar was ik namelijk na een week mee opgehouden. En ja, je weet het, kinderen die borstvoeding hebben gekregen accepteren beter andere smaken dan fleskinderen, zo zegt ‘men’. Ik zeg op mijn beurt niks.

[STAP stap=”7″]

Wat we zeker weten…

Is dat we vooral niet zeker weten wat het effect precies is. Naast dat we weten dat baby’s die vroeg beginnen met groenten, daarna meer en makkelijker (andere) groente eten dan baby’s die hun culinaire loopbaan begonnen met fruit. Kortom: kortetermijneffect = positief. Maar het langetermijneffect is daarentegen volstrekt onduidelijk, erkent Nutricia. Na een jaar eten de groente-baby’s doorgaans nog een derde meer groente dan hun fruitvriendjes, maar een jaar later – dus als ze twee zijn – is dat verschil compleet verdwenen. Dus dat.

[STAP stap=”8″]

Wat we ook weten…

Is dat kinderen rond hun tweede en derde levensjaar (graag en regelmatig) groente eten, dit hun hele kindertijd willen blijven doen.

[STAP stap=”9″]

‘Zien eten doet eten’

Samen eten dus. Ook al hou je zelf niet van broccoli: tanden op elkaar (of juist niet), ontspannen met z’n allen aan tafel zitten, bemoedigend glimlachen en gezellig mee-eten die happen. Gezellig!

En dat maakt de eindstand

Update: inmiddels is onze dochter bijna twee en nog steeds geen overenthousiaste alleseter, maar over het algemeen gaat er mondjesmaat van alles in. Oók groente. Sterker nog: die pikt ze er tegenwoordig vaak als eerste uit, eerder dan aardappels, vlees of andere gezelligheid. Nu doe ik er luchtig over, maar dat was het eerste jaar wel anders. Licht wanhopig interviewde ik een kinderdiëtiste om haar tips voor moeilijk etende baby’s te vragen.

De moraal van het verhaal: net als Olvarit, het Danone Nutricia Research Centre en alle andere wetenschappelijke knappe koppen vind je ook in dit artikel geen stappenplan naar hoe je je baby groente-proof maakt. Sorry. Over potjes en anti-potjes gesproken: mijn dochter is groot fan van de appelstroop, pindakaas en het andere beleg van De Kleine Keuken. Dat is geen sluikreclame, maar puur wat ik elke ochtend aan de ontbijttafel gadesla.

Met je kinderen uit eten en ze dan rustig en gezellig aan tafel houden een utopie? Niet als je deze tips van Bluebelle opvolgt>

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken!”[/likebutton]

Reageer op artikel:
De haat-liefde verhouding tussen baby en peuters en groente
Sluiten