Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Work & Life 24 mei 2014

De handleiding voor nieuwe papa’s

Ja, mannen als er eenmaal een baby is verandert er veel. Ook voor jou, want er zijn een paar kleine puntjes waar je op moet letten als je niet wil dat je vrouw in een soort Godzilla verandert als je thuiskomt.

1. Als je laat thuis gaat komen, wacht dan niet tot het laatste moment om haar dat te vertellen

Kun je je nog herinneren dat je je vroeger twintig keer moest opdrukken? Je bent bij achttien en denkt ‘kom op, nog maar twee’. Maar dan komt de trainer zegt ‘nee, doe er 10 meer!’ Hoe hard haat jij die gast dan? Precies, zo voelt je vrouw zich waarschijnlijk ook.

2. Kom thuis en ga naar binnen

Als je eenmaal thuiskomt, ga dan niet eerst bij de deur een halfuur met de buurman praten over hoe het gaat met de baby en wat Ajax het weekend heeft gedaan. Ga er vanuit dat het ‘oorlog’ is in huis en je vrouw op je zit te wachten totdat jij de shift overneemt. ‘k hoef nog maar 30 minuten vol te houden… 29… 28…’ (zie het punt hierboven).

3. Word enthousiast van de baby

Ja, ja, wij weten het wel: je houdt meer van de baby dan wat dan ook in de wereld. Maar veel nieuwe moeders hebben moeite om hun baby los te laten en de verantwoordelijkheid bij een ander te leggen. Ook als het de papa betreft. Dus, zeg zoiets als: ‘neem een douche, ik heb hem de hele dag gemist en kan niet wachten om hem vast te houden!’ Gaat ze eerder lekker in bad, eet een normale maaltijd of wordt gewoon ehh, een beetje minder obsessief. Win-win!

4. Vraag niet wat er op het menu staat

Als iedereen het huis weer heelhuids heeft bereikt en het rustig is in huis geldt dat als een zeer succesvolle dag. Hoeveel energie daarin gegaan is blijft in het ongewisse. Vraag je toch om het menu? Grote kans dat het antwoordt ‘jouw linker testikel staat erop.’. Bestel iets of smeer een boterham om de vrede te bewaren.

5. Blijf niet doorzeuren over hoe zwaar je dag was

Zelfs als je aangevallen bent door drie gorilla’s, verdraagt je kersverse vrouw van een baby zulke opmerkingen niet. Je bent moe en gestresst, maar dit wil ze echt niet horen. Voor je het weet open je de hele bak frustratie van haar kant (logisch, ze is moe) en krijg je precies te horen wat zij allemaal gedaan heeft. En daar had je nou net geen zin in, want moe en gestresst.

6. Zeg niet dat je gaat oppassen (of babysitten)

De moeder van je kind is misschien te moe om deze kleine fout op te merken, maar anders… ‘Je bent niet aan het oppassen. Je bent aan het opvoeden.’ Hou het liever bij ‘papadag.’

7. Ga niet op je rug liggen als je de baby boven je houdt

Ze spugen geheid. Ooit Funny Home Video’s gezien? Dat dus, de klassieker. Iedereen vindt het leuk om op zijn rug te liggen, de baby als een vliegtuig in de lucht en dat ‘ie dan over je gezicht vliegt. Baby’s houden ervan! Maar let wel op, ze geven geen waarschuwing als ze moeten spugen.

8. Wees de undercoveragent

Veel te vaak worden de vaders aan de kant geschoven en gaat het alleen nog maar over de baby, en in mindere mate over de moeder. Accepteer niet stilletjes dat er geen aandacht voor jou is. Wees als een undercoveragent en vul stiekem dat glas water, vul de vaatwasser en behoed je baby voor dat iets te verkouden neefje dat wil knuffelen. Je harde werk zal in het begin niemand opvallen, maar zodra het ietsje rustiger wordt zal ze nog meer van je houden.

Wees de man die zegt: ‘Ik ben vandaag eerder thuis, neem eten mee en wil met de baby wandelen zodra ik thuis ben.’ Vanaf dat moment ben je de koning in huis!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De handleiding voor nieuwe papa’s
Sluiten