Redactie
Redactie Columns 4 mei 2014

De ‘Ik ben altijd lief voor mijn kind&man’-famme

DIGAME ARNOLD (9)

Arnold komt diverse typen vrouwen tegen in zijn coaching en privé leven. Vandaag de beurt aan de vrouw die altijd lief is…

De kleine produceert een schreeuw die door merg en been gaat. Het bord spaghetti ‘bolo’ vliegt dwars door de kamer heen en laat een deuk achter in de 6-generaties oude antieken kast. ‘Ik haat je, ik wou dat je dood was!’, galmt het door het hele huis. Jij vertelt jezelf en anderen: ‘Ach, het is maar een kind. Hij weet met z’n emoties en energie nog niet echt raad’.

Onbekend parfum

En dan je vent. Die houdt wel van een biertje. Met enige regelmaat rolt-ie ‘s ochtends vroeg jullie bed in, stinkend naar drank, sigaretten (hij was al vijf jaar gestopt) en een onbekend parfum. ‘Ja, maar hij komt altijd thuis bij mij. En die paar sigaretjes en drankjes, het is zijn manier om stoom af te blazen. Dat parfum? Waarschijnlijk hingen de vrouwen hem om de nek. Hij ziet er ontzettend sexy uit voor z’n leeftijd.’

Roze bril

Dit is de typische ‘Ik-ben-altijd-lief-voor-m’n-kind-en-man-famme.’ De roze bril is volledig samengesmolten met haar oogkassen. Ze is vergeten dat het toch echt een bril was die haar kijk op de wereld verkleurde. En eerlijk waar, bovenstaande voorbeelden zijn uit mijn vriendenkring, mijn coaching en mijn seminars gegrepen. Misschien goed om te vermelden: iedere vrouw draagt een element ervan in zich. Het is een geconditioneerde dispositie die ik ben tegengekomen in alle nationaliteiten en culturen waarmee ik heb gewerkt.

Schuren

Lief zijn, het beste in de ander zien, je man en kinderen ten dienste zijn; het zijn op zich mooie deugden. Alleen wanneer we er blind op varen, kunnen het opeens ook onze valkuilen zijn. Wanneer we denken dat dit is wie we werkelijk zijn, wanneer we er prat op gaan dat wij echt weten wat er in man en kind omgaat, wanneer wij altijd het beste in de ander naar boven denken te kunnen halen, dan kan het beginnen te schuren. Het is namelijk niet altijd waar. Het kan gewoon niet altijd waar zijn, net zoals het niet altijd regent en je man niet altijd vergeet de vuilnis buiten te zetten – toch?…

Boze Wolf

Trouwens, hoe meer je het accent legt op het ene uiterste, hoe meer het tegenovergestelde zich ook moet doen gelden. Zo zit ons universum nou eenmaal in mekaar. Dualiteit is heer en meester; geen wit zonder zwart, geen goed zonder kwaad, geen lief zonder gemeen. Dus in zekere zin ben je Kortjakje én de Boze Wolf. Maar wanneer je hele bestaan afhangt van lief, aardig en begripvol zijn voor anderen (en ook zo gezien worden), dan heb je daar geen ogen of oren naar. De Boze Wolf in je wordt lang in een hoek gedrukt, totdat-ie opeens van zich af bijt. En dat doet meestal behoorlijk pijn – emotioneel, mentaal en fysiek, in jezelf maar ook bij anderen.

Mantel der liefde

Goed, wat nu? Ik zal zo lief mogelijk tegen je zijn…
Je kind gedraagt zich als een minidictator? Je vent is weer aan het hoeren en sloeren geweest? Trek de mantel der liefde weg, ben helder in wat je ervan vindt. Misschien word je even niet lief en begripvol gevonden, is je uitvoering van ‘Bewust Ouderschap’ en ‘Compassievolle Relaties’ naar de maan. In ieder geval gun je jezelf meer ademruimte en degene om je heen een duidelijker kader.

‘De Boze Wolf in je wordt in een hoek gedrukt, totdat-ie opeens van zich af bijt’

Iedere theorie die je vertelt hoe lief en zorgzaam je dient te zijn – als moeder en als partner – is maar een theorie. Die is niet op alle gevallen toepasbaar en is in essentie rigide. Geloof in rigiditeit, hoe liefdevol en begripvol ook, vreet op lange termijn aan je zelfverzekerdheid, eigenwaarde en… liefde voor jezelf. En dat kost vaak veel meer dan de reparatie van die antieken kast.

Noot: Volgende week de beurt aan de ‘Makeup-is-mijn-beste-medicijn-Famme’

Arnold gebruikt sinds 2003 in al z’n coaching het Enneagram . Daarmee zoomt hij in op persoonlijke karakters, innerlijke kwaliteiten, voorkeuren, behoeften, drijfveren en motivaties. Hij gebruikt het ook als herkenningsinstrument voor de levensfasen en relaties waarin we ons bevinden – privé en zakelijk.

Reageer op artikel:
De ‘Ik ben altijd lief voor mijn kind&man’-famme
Sluiten