De impact van klimaatverandering op wijn (is er straks geen cabernet sauvignon meer?)

Overstromingen door stijgende zeespiegels, steden die zonder water komen te zitten, extreme hittegolven en zo kunnen we nog even doorgaan. Dat dit rechtstreekse gevolgen zijn van de klimaatverandering, weten we ondertussen wel. Toch zijn er nóg heel wat effecten van de klimaatverandering waar we minder direct bij stilstaan. Namelijk de impact op de productie van wijn…!

Steeds meer en meer wordt duidelijk hoe groot de impact is van klimaatverandering, waar wij mensen vooral zelf de oorzaak van zijn. En daar worden wij – naast dieren en de planeet – dus zelf ook de dupe van.

Sommige steden krijgen nu al te maken met de impact van klimaatverandering. Denk aan Kaapstad waar er mogelijkheid was dat ze geen kraanwater meer tot hun beschikking zouden hebben – als eerste stad ter wereld.

Nu blijkt klimaatverandering ook impact te hebben op de wijnindustrie.

De productie van wijn

First things first: om wijn te produceren heb je de juiste druiven in het juiste klimaat nodig. Grofweg moeten winters mild genoeg zijn, zomers heet genoeg (met hier en daar regen om te bevochtigen) en de herfst moet voldoende droogte en warmte bieden.

Alleen met de juiste klimaatomstandigheden kunnen druiven het beste rijpen en dit heeft dan weer een rechtstreeks gevolg voor de kwaliteit van de wijn.

Iedere druifsoort heeft daarnaast een eigen voorkeur op vlak van de hoeveelheid warmte en vocht. Zo gedijt de merlot-druif goed in koelere wijngaarden, terwijl de cabernet sauvignon beter groeit in warmere klimaten.

Klimaatverandering versus wijn

Je snapt dus dat de productie van wijn erg klimaatafhankelijk is. Wijnboeren zien dan ook rechtstreeks effect van de klimaatopwarming op hun wijnoogst.

Experts voorspellen dat ernstige wijntekorten, het stijgen van de wijnprijzen, het veranderen van karakter van bepaalde wijnen en het verdwijnen van sommige wijnsoorten het gevolg zijn, schrijft The Washington Post.

Tip: 8 dingen die je kan doen om het klimaat een handje te helpen

Onderzoekers berekenden daarnaast ook dat als we niets doen en het klimaat met 2 graden opwarmt, 56 procent van het huidige wijngebied zal verdwijnen. Gaat dit zo door en stijgt de globale temperatuur nog verder met 4 graden, dan sterft 85 procent van alle druifsoorten uit.

Is er hoop?

De vraag is natuurlijk of we het tij kunnen keren en of de situatie snelvaart zal lopen. Wat de productie van wijn betreft, zijn er gelukkig manieren om wijn op een andere manier te gaan produceren. Men kan bijvoorbeeld druifsoorten verplaatsen naar gebieden waar ze opnieuw optimaal kunnen groeien, nu hun oorspronkelijke groeihabitat niet meer de optimale groeiomstandigheden biedt.

Nieuwe wijnregio’s

Zo zullen druiven die in warme landen als Spanje of Italië groeien, op termijn moeten migreren naar koelere regio’s. Hierdoor zullen bepaalde wijnregio’s verdwijnen, maar ook nieuwe wijnregio’s ontstaan. Het is goed mogelijk dat koelere gebieden zoals Duitsland of Noord-Europa omwille van de klimaatopwarming juist beter wijn kunnen gaan produceren.

Hoogstwaarschijnlijk zullen we dus nog wel even kunnen genieten van onze favoriete wijnen. Toch lost het herdefiniëren wijnregio’s en het verplaatsen van druiven het probleem van klimaatverandering niet op. Laten we dus vooral niet vergeten dat het échte probleem zich op een veel grotere schaal bevindt.

Wil jij meebouwen aan een oplossing en zo klimaatneutraal mogelijk door het leven gaan? In dit artikel leggen we uit wat jíj kan doen tegen klimaatverandering.

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.nl.

Meer over klimaatverandering?

Reageer op artikel:
De impact van klimaatverandering op wijn (is er straks geen cabernet sauvignon meer?)
Sluiten