De inductiekookplaat schoonmaken: do’s en don’ts

Heb je een inductiekookplaat in huis? Dan is eén gegeven heel herkenbaar: die dingen kunnen smerig worden. Heel smerig. En dat kun je ook heel goed zien. Bovendien kan het schoonmaken van een inductieplaat best een lastig klusje zijn. Wij zetten alle do’s en don’ts op een rij.

Alle vetvlekken, etensresten en vingerafdrukken moeten toch echt van de inductieplaat verdwijnen. Anders blijft je keuken op een rommeltje lijken. Maar het schoonmaken wil je natuurlijk wel doen zonder krassen of andere schade toe te brengen. Zo doe je dat:

Inductiekookplaat schoonmaken: do’s

Je hebt voor het schoonmaken van je inductiekookplaat een microvezeldoekje nodig. Deze doekjes laten namelijk geen krassen achter op de kookplaat. Tip: het is verstandig om je kookplaat iedere dag af te nemen met warm water.

Schoonmaken met een sopje kan natuurlijk ook, zo kun je zelf bijvoorbeeld een mild sopje maken met afwasmiddel of een allesreiniger (wel zonder citroen, dat is namelijk een bijtend zuur wat je kookplaat weer van beschadigen). Neem de plaat af met een vochtig microvezeldoekje en het sopje, reinig daarna alles nog een keer met alleen water. Wel belangrijk: maak de kookplaat nooit schoon met onverdund afwasmiddel of allesreiniger.

Druk bezig met de voorjaarsschoonmaak? Deze hacks vind je misschien ook interessant! 

De (gas)plaat zelf is natuurlijk belangrijk om schoon te maken, maar vergeet ook de rand van de kookplaat niet. Daar kan het vuil zich makkelijk ophopen en dat is natuurlijk niet lekker naast je eten.. De rand kun je ook afnemen met een sopje van afwasmiddel of milde allesreiniger.

De belangrijkste do is misschien wel dat je extra voorzichtig te werk gaat bij het schoonmaken van je inductiekookplaat. Krassen kunnen namelijk niet meer verdwijnen uit de glazen kookplaat.

Wat je niet moet doen:

Je kookplaat schoonmaken met een schuursponsje? Beter van niet! Schurende middelen kunnen juist krassen achterlaten op je plaat. Vermijd dus ook schurende schoonmaakmiddelen als Cif. Wat je ook niet moet gebruiken is soda, dat zorgt voor verkleuringen en die verkleuringen kun je net als krassen niet herstellen.

Is het al een tijdje geleden dat je de kookplaat schoon hebt gemaakt? Oh oh, dat is echt een no go. Het is het verstandigst om etensresten tijdens het koken direct tip te ruimen. Laat het vooral niet aankoeken, dat krijg je namelijk lastig weg.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
De inductiekookplaat schoonmaken: do’s en don’ts
Sluiten