Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 19 sep 2016

De kans op wiegendood verdubbelt als je dít doet in het bijzijn van je kind

Meerokende kinderen hebben meer kans op ademhalings- en algemene gezondheidsproblemen op de lange termijn, maar zij hebben ook kans op een verkorte levensduur. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek van de American Heart Association.

Hoewel de negatieve effecten bij iedereen wel bekend zijn, in de praktijk wordt er nog lang niet altijd naar gehandeld. Volgens onderzoeker Geetha Raghuver worden vier op de tien Amerikaanse schoolkinderen dagelijks geconfronteerd met sigarettenrook van anderen. Behalve dat de rook voor de roker zelf kankerverwekkend is, is dit net zo schadelijk voor kinderen. Juíst voor kinderen.

Verdubbeld risico

Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is er dubbel zoveel kans op wiegendood bij baby’s als zij regelmatig sigarettenrook inademen. Dit komt doordat hun ademhalingssysteem, immuunsysteem en hun zenuwstelsel nog volop in ontwikkeling zijn, en deze verstoord wordt door de stoffen in sigarettenrook. Ook nemen kinderen sneller schadelijke stoffen uit tabak op dan volwassenen. Zij ademen namelijk sneller dan volwassenen en hebben een lager distributievolume (een kleiner lijf).

[source id=”attachment_117781″ align=”none”][/source]

Wiegendood

Naast een verdubbelde kans op wiegendood, komt volgens het Trimbos Instituut ook middenoorontsteking 20 tot 50 procent meer voor bij kinderen die regelmatig sigarettenrook inademen. Ook legt het Trimbos Instituut een sterk verband tussen meeroken en longonsteking en bronchitis. De risicoverhoging van luchtwegsymptomen ligt volgens hen tussen de 20 en 50 procent.

LEES OOK: Zo veel vrouwen roken tijdens hun zwangerschap door

Feesten en partijen

Mensen denken dat buiten roken geen kwaad kan voor anderen, maar dat is onzin. Zelfs op feesten en partijen waar buiten gerookt wordt in het bijzijn van kinderen, is dit schadelijk voor hen. In 31 procent van de Nederlandse gezinnen met kinderen van 0 tot 4 jaar wordt buitenshuis gerookt in het bijzijn van kinderen, zo blijkt uit de cijfers van Trimbos.

Op de lange termijn kan meeroken ook bij kinderen longkanker veroorzaken én bestaat er een grote kans dat kinderen later zelf ook eerder naar een sigaret grijpen. Dus, de volgende keer beter geen sigaretje meer opsteken in het bijzijn van je kroost.

Dit is hoeveel vrouwen na de vakantie weer beginnen met roken >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Trimbos instituut

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De kans op wiegendood verdubbelt als je dít doet in het bijzijn van je kind
Sluiten