Kids 10 jan 2016 Thea Tijssen

De kracht van 5 kleine familietradities

Is je schema doorgaans zo gevuld dat je amper tijd hebt voor wat quality time met je gezin? Met deze simpele, makkelijk in te plannen, familietradities creëer je toch die speciale momenten waaraan jij, je partner en kids later met liefde zullen terugdenken en nu optimaal van kunnen genieten.

Het grootste deel van de tijd lijkt het soms alsof mijn gezin – dat bestaat uit De Man, twee zonen en ik – in een achtbaan leeft. We gaan op doordeweekse dagen van huis naar school, kinderdagverblijf of werk. Aan het einde van de dag weer naar huis waar ook van alles moet gebeuren. En dan willen we ook graag nog dingen met z’n viertjes doen. Maar hoe? En wanneer? Wij hebben er iets op gevonden. Namelijk tradities die we graag zo lang mogelijk in ere willen houden. Ik heb er 5 uitgepikt:

[STAP stap=”1″]

De relaxte zondagochtend

Breakfast
Bron: Tumblr

Die ochtend begint doorgaans met tv-kijken: Zapp op 3. De kids in hun pyjamaatjes op de bank. De Man gaat hardlopen. Als hij terug is, is de tafel gedekt en zijn de kids en ik gedoucht en aangekleed. De broodjes gaan in de oven, de tv gaat uit. De klassieke muziek gaat op (Vivaldi is favoriet) en dan: uitgebreid ontbijten aan een mooi gedekte tafel. Dit hoort echt bij onze zondag! Als we soms – door omstandigheden zoals een verre verjaardag of een vroeg theaterbezoek – de zondagochtend anders indelen, voelt dat niet goed. Dus: leve de lome zondagochtend. Wij zijn fan!

[STAP stap=”2″]

Vrijdagavond: opblijfavond

Onze oudste mag op vrijdagavond altijd opblijven. Standaard stemmen we de tv dan af op RTL waar die avond The Voice, The Voice Kids of een soortgelijke talentenshow wordt uitgezonden. We houden ervan. Waar de oudste ook van houdt, is een cakeje met slagroom en hagelslag. Dat krijgt hij dan namelijk. Voor hem is dat een echte traktatie, waar hij zich op donderdagavond al op verheugt. (Voor wie denkt dat het zielig is voor onze jongste: die is 3, dus nog wat te jong om op te blijven).

[STAP stap=”3″]

Koffie drinken buiten de deur

koffie en chocomel
Hier zijn onze kids echt mee grootgebracht. ‘Even ergens een koffie’tje doen’ is een heel gangbare term bij ons in huis. De oudste zei toen hij 3 was en we onze jassen aan deden standaard: ‘Koffie drinken?’ En dat klopte vaak ook. We wonen in een gezellige buurt met veel leuke koffietentjes én we zijn dol op koffie. Eén en één is twee. De kids krijgen – afhankelijk van het weer – een warme chocomel of appelsap (thuis drinken ze overigens alleen water of thee, ter compensatie).

[STAP stap=”4″]

Soep-met-worstenbrood-diners

We plannen deze avond standaard elke week in, maar niet altijd op dezelfde dag. Het kan op zaterdag zijn, maar ook op zondag. Het is maar net wat we die dag hebben gedaan. Ons ‘diner’ bestaat dan dus uit een soepje en Brabantse worstenbroodjes. En dat allemaal voor de tv, dat hoort erbij.

[STAP stap=”5″]

Nog even met z’n allen in het grote bed