Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Mind 8 januari 2017

De kracht van het geven van zoiets ‘simpels’ als een knuffel

Knuffelen doen we met onze partner, onze kinderen en zo nu en dan misschien nog wel met onze eigen ouders. Voor de rest zijn we niet altijd te scheutig met het uitdelen van knuffels. En dat terwijl een knuffel een helende kracht heeft die mensen substantieel gelukkiger en gezonder kan maken.

Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die stress ervaren daarop lichamelijk een reactie vertonen door de aanmaak van het hormoon cortisol. Het stresshormoon wordt het ook wel genoemd. Of beter gezegd: anti stresshormoon. De cortisol zorgt ervoor dat onze hartslag versnelt zodat bloed en zuurstof sneller rondgepompt wordt, suikeropname door de spieren toeneemt, ons activiteitslevel stijgt en we ervaren een verbetering van ons humeur en stemming. In stress situaties zoeken we sociale ‘allianties’ op om ons beter te voelen.

Vriendschap en verbinding

Neem een groep mensen die vast komt te zitten in een lift. Al snel ontstaat er een vriendschap en gevoel van verbinding omdat we als vanzelf zoeken naar anderen die ons kunnen beschermen of een fijn gevoel kunnen geven.

Lichamelijk contact, knuffelen of een omhelzing hebben als effect dat ons lichaam de stof oxytocine gaat aanmaken. Oxytocine helpt met het opbouwen van vertrouwen en geeft een warm, positief gevoel. Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat de stof de fysieke genezing van wonden versnelt. Zelfs een lichte aanraking, zoals een hand op iemands schouder kan oxytocine aanmaak veroorzaken.

Je lichaam neemt afstand van de herinnering van pijn

Het geven van een welgemeende knuffel of het krijgen van een knuffel als je ziek bent of je slecht voelt zorgt ervoor dat je op dat moment begint met helen, beter worden. En je lichaam neemt afstand van de herinnering van pijn (fysiek of emotioneel).

Denk maar terug een je eigen bevalling (als je kinderen hebt). De extreme pijn (heb je ooit meer pijn gehad dan dat?) neemt eigenlijk meteen af zodra je je babytje op je lichaam legt. De adrenaline (oxytocine!) raast door je lichaam en alles is al bijna vergeten.

Knuffel gemis

Lichaamscontact is extreem belangrijk voor ons algemene gevoel van welzijn. Een vader of moeder van jonge kindjes die veel knuffelen zijn dus eigenlijk spekkoper. Een oudere alleenstaande die weinig knuffels meer krijgt komt daarmee iets heel belangrijks tekort. Ik ga mijn lieve moeder dus weer vaker een knuffel geven, want hoe erg is het eigenlijk dat sinds het overlijden van mijn vader ze niet alleen ontzettend veel verdriet heeft, zijn lichaamscontact voor altijd moet missen, maar ook weinig knuffels krijgt om zich iets beter te kunnen voelen over haar verdriet.

Het proces van helen en verwerken begint bij knuffels

Ik neem me ook voor om mijn ietwat terughoudende opstelling richting het knuffelen van mensen buiten mijn innercircle open te breken. De volgende keer dat ik iemand zie die wel een knuffel kan gebruiken, dan kan ‘ie rekenen op een arm of omhelzing. Het proces van helen en verwerken begint bij knuffels. Iets wat zo krachtig is licht voor het ‘grijpen’. Laten we dat dan wat sneller geven.

Zo simpel kan iets moois zijn.

PT

Reageer op artikel:
De kracht van het geven van zoiets ‘simpels’ als een knuffel
Sluiten