florine duif
florine duif Eten 25 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

De kunst van het genieten: ijs geïnspireerd op twee meesterwerken

Als we aan kunstwerken en grootmeesters denken, denken we niet direct aan food. Toch had Famme’s Florine de eer om in een speciaal voor deze gelegenheid gesloten Mauritshuis kennis te maken met twee meesterwerken uit het Mauritshuis: Het puttertje van Fabritius en het Meisje met de parel van Vermeer. De vraag is wat heeft dit met eten te maken?

Toen ik de uitnodiging kreeg vond ik het een nogal bijzondere uitnodiging van ijsjesmerk Magnum. Ik wist niet zo goed wat deze schilders en hun meesterwerken te maken zouden hebben met ‘ijs’. Enter Prof. Dr. Victor Lamme, hersenonderzoeker en auteur van het boek ‘De Vrije Wil Bestaat Niet’. Hij legde ons haarfijn uit hoe kunst van invloed is op onze hersenen en uiteindelijk op onze smaakpapillen. En dat is interessanter dan je denkt.

Meisje met de parel

De rondleiding bracht ons naar het Meisje met de parel, het meest beroemde stuk uit de collectie. Of nou ja ‘we’, de aanwezigen mochten één voor één in de zaal gaan zitten in een comfortabele sofa waardoor je exclusief oog in oog stond met het meesterwerk. Achter me een harpist en naast me Prof. Lamme, die met de muziek mee een stuk tekst oplas. In mijn rechterhand een limited edition Magnum. Hij sprak:

“Je wordt verleid door haar blik en het verlangen stroomt van haar ietwat openstaande mond en lippen. Deze gezichtsuitdrukkingen zijn ongelofelijk besmettelijk en prikkelen ondertussen al je zintuigen. Misschien heb jij nu ook je mond openstaan en ontwikkel je dezelfde blik. De stof die bij dit proces vrijkomt heet dopamine, dezelfde stof die ons een gelukkig gevoel geeft wanneer wij seks hebben, samen zijn met vrienden of bijvoorbeeld chocolade eten. Vermeer heeft er dus alles aan gedaan om je brein in je juiste stand te brengen voor de kunst van het genieten.”

Die laatste zin zette me aan het denken. En welja zeg, m’n mond stond daadwerkelijk een stukje open en ergens vond ik het Meisje met de parel opeens ongelooflijk aantrekkelijk. Die dopamine maakte me inderdaad even gelukkig. Het had iets magisch, bijna iets emotioneels. Nooit gedacht dat kunst, woorden en muziek van invloed konden zijn op mijn verlangen naar een ijsje .

Ultieme verleiding
Het Meisje met de parel werd gekoppeld aan een romige Magnum met hazelnootsmaak, stukjes hazelnoot en overheerlijke hazelnootsaus met een dikke laag krakende Magnum chocolade. Het Puttertje van Fabritius mocht zich verheugen met een Magnum van zacht vanille-ijs met stukjes pistache en donkere chocolade met daaromheen een laag witte Magnum chocolade.

De Magnum Mauritshuis Collection is verkrijgbaar via ah.nl en bij geselecteerde Albert Heijn-vestigingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De kunst van het genieten: ijs geïnspireerd op twee meesterwerken
Sluiten