Sherita Jager
Sherita Jager Eten 13 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

De lekkerste Venezolaanse arepa’s maak je zo

De arepa: Dit Venezolaanse broodje verovert inmiddels ook Nederland en wij zijn blij. Deze warme pita-look-a-likes worden gemaakt van maïsmeel, zijn goedkoop, glutenvrij en staan binnen no-time op tafel. Het vereist even wat oefening, maar als je de smaak te pakken hebt en de perfecte arepa kunt maken, wil je nooit meer anders!

Er is geen Venezolaan die er niet van houdt en ook internationaal wordt dit broodje steeds bekender. De bekende gele pakken van Harina Pan – het bekendste merk maïsmeel – zijn inmiddels in vrijwel alle supermarkten te koop, en dat maakt het maken van een arepa een stuk makkelijker. Zo maak je de perfecte arepa!

Ingrediënten:

Harina pan maïsmeel
Water
Zout

Zo maak je het:

Vul een middelgrote kom met water. De hoeveelheid water is ongeveer gelijk aan wat je gaat krijgen aan maïsmeel-deeg. Reken ongeveer een kleine vuist per persoon. Aan het water voeg je een snufje zout toe. Roer het zout er goed doorheen totdat het is opgelost. Smaakt het goed? Dan ga je verder naar de volgende stap.

Strooi op het oog wat maïsmeel in het water. Wacht even tot water het meel heeft opgenomen. Nu is het tijd om het ‘deeg’ te gaan kneden. Doe dit met één hand. Met de andere hand kun je als het nodig is er extra meel bijdoen zodat het deeg de juiste consistentie heeft. Het deeg moet niet te zacht zijn, maar ook zeker niet te hard, anders krijg je scheurtjes. Het deeg moet makkelijk in te drukken zijn, en ‘ploffen’ en inzakken als je het op het aanrecht gooit.

Als het deeg klaar is, zet je een pan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Zorg dat je een krasvrije pan hebt en er een goede antiaanbaklaag op zit. Terwijl de pan warm wordt, maak je de arepa’s, één voor één. Pak een stukje deeg ter grootte van een kleine vuist, rol het in je handen tot een balletje, en plet de bal daarna zachtjes in de palm van je hand. De arepa moet ongeveer zo groot zijn als een pitabroodje (groter of kleiner mag ook), maar is iets dunner. Zodra de arepa klaar is, leg je hem in de pan. Ga zo door totdat het meel op is. Een doorsnee koekenpan heeft plek voor 3-4 arepa’s.

Na een tijdje draai je de arepa’s om. Als de arepa nog vastplakt aan de pan, is het nog te vroeg om hem om te draaien en moet je even wachten. Afhankelijk van de pan, het deeg, en het vuur zijn de arepa’s binnen 10 minuten klaar. De arepa is klaar als de buitenkant niet meer indeukt als je er met je nagel of vinger in prikt.  

Snij de arepa open en vul hem met boter, cream cheese, ham en kaas, bonen, pulled vlees, of wat dan ook. Vrijwel al het hartige broodbeleg is lekker in een arepa. Eet de arepa warm.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme