Redactie
Redactie Columns 3 sep 2014

De Liever-in-de-boeken-dan-een-relatie Famme

Arnold werkt in zijn coachingspraktijk met het Enneagram. Voor Famme beschrijft hij de negen types in de vorm van Famme vrouwen en typeringen. Mogelijk herken je jezelf of een ander erin. Of een deel van jezelf dat af en toe naar boven komt.

Je loopt het slecht verlichte, Hobbit-achtige huis binnen. Overal boeken en tijdschriften. TV aan, radio aan. De keuken in totale staat van chaos. Je breekt bijna je nek over een miniatuur-maquette van een onbekend sterrenstelsel. En daar is ze… ‘Andrea?’

Welk perspectief?

Geen reactie, ze zit weggedoken achter een stapel boeken en twee computerschermen. ‘Andrea, heb je de deurbel niet gehoord?’
Ze kijkt even op, blik naar binnen gekeerd, informatie murmelend die geen relatie heeft met je vraag. ‘Andrea, je leeft echt te veel in je eigen wereld.’ Opeens kruist haar intense blik de jouwe. Met oprechte kennis van zaken in haar stem zegt ze: ‘Eigen wereld? Te veel? Dat zijn kwesties van perceptie en perspectief: geheel context en subject afhankelijk. Kijk, in het ene perspectief creëer ik m’n eigen werkelijkheid en dus wereld, in het andere perspectief ben ik slechts een toneelspeler die een rol vertolkt in een voor haar gecreëerde realiteit…’

Type vijf

De Liever-in-de-boeken-dan-in-een-relatie-Famme (5). In het algemeen kom je haar meer tegen in beschrijvingen, minder in het echt. Haar vizier staat namelijk niet op sociaal contact; het staat op kennis. Want kennis bijt niet, mensen kunnen je wel onverwacht pijn doen. Maar goed, als ze voor de nieuwste informatie zich onder de mensen dient te begeven, dan doet ze dat.

‘Kennis bijt niet, mensen kunnen je wel pijn doen’

Ze is alleen niet het type dat op je afstapt voor fijne borrel-chitchat. Ze wil checken of jij de autoriteit bent die haar nog wat nieuws kan leren, zo niet, dan laat ze je midden in je zin achter – zonder afscheid, zonder dankjewel. Je kunt dat als onbeleefd zien, maar dat is uiteraard een kwestie van perceptie en perspectief! Je vat iets als persoonlijk op terwijl het niets met jou te maken heeft. Haar dorst naar kennisvergaring is gewoon groter dan haar behoefte aan aardigheid, sociaal erbij horen of de etiquette volgen.

Kinderen met boeken

In het algemeen is ze niet gemaakt voor het gezinsbestaan. Dat kan te veel afleiden van de Heilige Graal Der Wijsheid. Tenzij ze de ervaring van het gezinsleven als een verdieping ziet; dan wel. Je kunt haar gezin vaak al vanaf een afstandje spotten. Kinderen met tablets of boeken ongeveer permanent aan de brillen gelijmd. Zoonlief draagt sokken met twee verschillende kleuren (niet als hype bedoeld, gewoon per ongeluk). Dochterlief heeft een veel te grote linnen tas om haar schouders hangen. Hij is oud: de versleten tekst erop rept over de verwachte landing op de maan.

Geen manipulatie

De Liever-in-de-boeken-dan-in-een-relatie-Famme (5) blinkt uit in Albert Einstein-achtige wijsheid. Ze is mogelijkerwijs een expert in filosofie of kwantum fysica; je kunt bij haar terecht wanneer je meer inzicht wilt krijgen in de fijne bedrading van het leven. Ze is ook vaak een ster in het begrijpen en beheren van ingewikkelde hardware en software systemen; we leven dus in haar ideale tijdperk. Op het werk is ze degene van wie je een ongezouten maar goed onderbouwde mening kunt vragen. Wil je iets van haar gedaan krijgen, laat de gebruikelijke manipulatie achterwege. Manipulatie werkt op emoties en energetische controlesystemen. Dat zijn twee categorieën die ze lastig kan vatten en dus links laat liggen.

Enneagram

Herken je zelf iets in deze vrouw, dan heb je ongetwijfeld veel toe te voegen aan wat ik tot nu toe heb beschreven. Je kent het Enneagram en weet dat er zo veel meer nuances zijn aan te brengen, dat het persoonlijkheidstype ook beïnvloed wordt door directe omgeving en ervaringen uit verleden, dat iedereen zich kan herkennen in alle (sub)types omdat we allemaal constant de negen transformatiefasen met de bijbehorende persoonlijkheden doorlopen…

Kortom, het perspectief dat ik bied is enigszins subjectief en beperkt, maar je zou het op prijs stellen als we het er wat vaker over kunnen hebben – het liefst via Facebook Chat of email. Leuk in onze eigen wereld!

PS
Arnold gebruikt sinds 2003 in al z’n coaching het Enneagram. Daarmee zoomt hij in op persoonlijke karakters, innerlijke kwaliteiten, voorkeuren, behoeften, drijfveren en motivaties. Hij gebruikt het ook als herkenningsinstrument voor de levensfasen en relaties waarin we ons bevinden – privé en zakelijk.

Eerder beschreef Arnold al de volgende Famme vrouwen:
‘De-ik-ben-altijd-lief-voor-mijn-kind-en-man’ Famme
‘De-make-up-is-mijn-beste-medicijn’ Famme
‘De-waarom-word-ik-nooit-echt-begrepen’ Famme

Meer weten over de werking van Enneagram? Arnold schreef er deze blog over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De Liever-in-de-boeken-dan-een-relatie Famme
Sluiten