Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Kids oktober 24, 2018

De lugubere waarheid achter onze 5 favoriete Disneysprookjes

Er is één ding dat zeker is als je een klassieke Disneyfilm bekijkt: uiteindelijk komt alles goed. Ze leven nog lang en gelukkig, dat idee. In de originele versies van deze verhalen ging het er heel wat minder sprookjesachtig aan toe. Denk: moord, verkrachting en zelfmoord

Ja, echt. De Disneysprookjes zijn echt niet zo onschuldig als we onze kinderen doen geloven. Zo zijn de verhalen eigenlijk.

1. Assepoester

giphy-4

Bron: Giphy

Hoe wij Assepoester kennen: Assepoester leeft als poetshulp bij haar gemene stiefmoeder en stiefzusjes. Met behulp van een goede fee kan Assepoester naar het bal van de prins, waar ze met hem kan dansen. Als ze om middernacht naar huis rent, verliest ze haar glazen muiltje. De prins speurt het hele land naar het meisje die het glazen muiltje past. Uiteindelijk vindt hij Assepoester, en trouwen ze.

De originele versie: In het verhaal van Charles Perrault is het verhaal toch echt iets bloederiger. De stiefzusjes die het glazen muiltje niet passen, moeten van hun moeder hun tenen eraf hakken. Het is een vergeefse poging: het muiltje past niet. Op de uiteindelijke bruiloft van Assepoester en de prins worden de ogen van de stiefzussen eruit gepikt door duiven. Getsie.

Het leven is geen sprookje

2. Sneeuwwitje

giphy-1

Bron: Giphy

Hoe wij Sneeuwwitje kennen: Sneeuwwitje vlucht voor de boze koningin omdat een magische spiegel heeft verteld dat zij de mooiste van het land is, en komt in een huisje met zeven dwergen terecht. De koningin vermomd zich als heks en vermoordt Sneeuwwitje door haar een giftige appel te geven. Gelukkig is er een prins om haar wakker te kussen, en met haar te trouwen. De heks valt van een rots, en overlijdt.

De originele versie: Tja, de heks valt niet van een rots in de originele versie. In plaats daarvan moet ze als straf voor haar daden hete ijzeren schoenen aandoen, en dansen tot ze neervalt en sterft.

3. Mulan

giphy-2

Bron: Giphy

Hoe wij Mulan kennen: Mulan is een stoer meisje die zich voordoet als een man om in het Chinese leger te vechten tegen de Hunnen. Mulan wint de oorlog en krijgt een prijs voor haar heldhaftige daden.

Maar hoe het echt ging: In de originele versie verliest China de oorlog. Als Mulan weer naar huis gaat, komt ze er achter dat haar vader gestorven is en haar moeder hertrouwd. Als ze dat ontdekt, pleegt ze zelfmoord.

Doornroosje

giphy-3

Bron: Giphy

Hoe wij Doornroosje kennen: Na een prik aan een spinnenwiel valt Doornroosje 100 jaar in slaap, net als alle mensen die op dat moment in het kasteel zijn. Een prins komt haar redden door haar de kussen, en ze leven nog lang en gelukkig.

De echte versie: Wie had dit ooit verwacht. De prins kust Doornroosje niet wakker, maar verkracht haar in haar slaap. Hij vlucht weg, want hij is al getrouwd. De bastard. Doornroosje wordt wakker omdat ze van een tweeling bevalt. Met de twee kinderen reist ze naar het kasteel van de prins, waar de vrouw van de prins Doornroosje probeert te vermoorden.

5. De Kleine Zeemeermin

giphy-5

Bron: Giphy

Hoe wij De Kleine Zeemeermin kennen: Zeemeermin Ariel verkoopt haar stem voor twee dagen in bij een zeeheks in ruil voor benen, omdat ze ongelofelijk graag haar prins Eric wil ontmoeten. Eric en Ariel worden verliefd op elkaar, maar de boze zeeheks probeert nog roet in het eten te gooien. Uiteindelijk krijgt Ariel haar stem terug, blijft ze voor altijd mens en trouwt ze met Eric.

De originele versie: Bij de versie van Hans Christian Andersen is er nog een klein detail toegevoegd: wanneer Ariel een contract met de zeeheks sluit, staat er in dit contract met kleine lettertjes dat Ariel ondraaglijke pijn heeft wanneer ze een stap zet. Alsof ze de hele tijd in messen trapt, dat idee. Omdat Ariel daar constant over zeurt, trouwt Eric met een andere vrouw en verdrinkt Ariel zichzelf in de zee.

Ben je klaar voor nog meer verbazingwekkend nieuws? Lees dan het echte verhaal achter ‘Altijd is Kortjakje ziek’.

hln

Reageer op artikel:
De lugubere waarheid achter onze 5 favoriete Disneysprookjes
Sluiten