Redactie
Redactie Columns 11 mei 2014

De make-up is mijn beste medicijn famme

DIGAME ARNOLD 10

Ken of ben je de vrouw die Arnold omschrijft? Een deeltje van de make-up Famme huist in ons allemaal.

‘Mijn kinderdroom was onderwijzeres worden in een ontwikkelingsland. Daar wilden m’n ouders niks van weten; er was geen eer of status in te behalen. Mijn vader wilde dat ik zou studeren. Een leuk gezichtje en flinke bruidsschat is niet genoeg; iedere goede vent wil een vrouw met een beetje brein.

Prince charming

M’n moeder zag de studententijd als een mooie visvijver: ik zou er de juiste man met de juiste naam en de juiste carrièremogelijkheden ontmoeten. Ik moest me alleen onderscheiden: dus het mooie gezichtje had – ongeacht de omstandigheden – altijd make-up, een strak en goed gekleed lijf eronder nodig.
‘Die strategie werkte; als snel sloeg ik m’n Prince Charming aan de haak. Voor de buitenwereld waren we vanaf dag één het ideale koppel. Mensen wilden graag met ons gezien worden. Dat bleek met name tijdens onze bruiloft in de Dominicaanse Republiek: tweehonderd vrienden, familieleden en journalisten staken er de Oceaan voor over.

‘Inmiddels een paar koters erbij, een lekkere villa aan de hei en lid van de hockey en golf. We lijken alles bereikt te hebben wat je je zou kunnen wensen.
‘Toch voelt mijn bestaan vrij hol. ‘M’n man is hard aan het werk op kantoor, ik werk hard om m’n Yummy Mummy-imago op peil te houden. We zien elkaar voornamelijk tijdens Rotaryborrels en liefdadigheidsdiners. Ons laatste echte gesprek ging over de borst- en facelift die hij me cadeau wil doen voor m’n veertigste. Aanvankelijk leek het me wat ingrijpend, maar misschien blaast het onze relatie wat nieuw leven in.

Taxichauffeur

‘M’n kinderen gebruiken me als fulltime taxichauffeur voor de vioolles, hockeytraining en logeerpartijen en snauwen mij meer bevelen toe dan Chester, onze golden retriever. Maar ik ben erg trots op ze: ze excelleren in alles wat ze doen. Dat ze daarom nooit tijd hebben voor een lekkere kop thee samen, tja, dat is de prijs die we ervoor betalen.

Make-up als medicijn

‘Voor m’n vriendinnen tover ik voortdurend m’n beste smile en anekdote tevoorschijn. Ik weet niet of ze alle succesverhalen over m’n gezin echt geloven, maar ik kan nu niet meer terug. Het is de enige manier om het gesprek en de vriendschappen gaande te houden. Treffen ze me op een kwetsbaar moment, dan verontschuldig ik me even, loop de wc binnen, veeg de tranen van m’n gezicht, smeer een nieuwe laag make-up erop en stap weer vol goede moed de buitenwereld in. Make-up is mijn beste medicijn!’

Inderdaad, dankzij jou kunnen je kinderen uitgroeien tot getalenteerde muzikanten en sporters. Je man kan een carrière scoren waar vele alleen maar van kunnen dromen. Je bent de charmante gastvrouw die zowel de Koning als de dakloze op visite kan hebben.

Walvisblubber laag

Netwerken en in de schijnwerpers staan is oké voor je; zo sleep je miljoenen bij elkaar voor het goede doel. Maar wat wil je zelf echt? Wil je werkelijk de leegte van binnen vullen, dan is het tijd om uit het hamsterwiel te stappen.
Misschien gelooft een geconditioneerd deel nog van je dat make-up werkt. Maar een ander – onderbewust – deel van je weet allang dat ieder mens instinctief door die laag van walvisblubber heenprikt. We voelen allemaal aan dat je je niet zo gelukkig voelt als dat je probeert uit te stralen.

Er gelukkig uit moeten zien of je gelukkig voelen – ieder mens kent van nature het verschil. Het eerste kost veel energie; je moet laag op laag blijven plamuren. Het laatste kost maar één ding: heldere, ongemaskeerde keuze. Misschien staat die haaks op wat je tot nu toe hebt opgebouwd, misschien ook niet. In ieder geval brengt het je een stap dichter bij de ware voldoening en verbinding waar je sinds je kinderdroom al naar op zoek was.

Noot: volgende week de schijnwerpers op de ‘Waarom-word-ik-nooit-echt-begrepen’-famme

Arnold gebruikt sinds 2003 in al z’n coaching het Enneagram. Daarmee zoomt hij in op persoonlijke karakters, innerlijke kwaliteiten, voorkeuren, behoeften, drijfveren en motivaties. Hij gebruikt het ook als herkenningsinstrument voor de levensfasen en relaties waarin we ons bevinden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De make-up is mijn beste medicijn famme
Sluiten