Moeders minstens zo productief op ‘t werk

Vrouwen met kinderen zouden minder productief zijn op het werk dan vrouwen zonder kinderen. Onzin, weten wij zelf natuurlijk als geen ander. Gelukkig is er nu bewijs dat moeders net zo veel output leveren als anderen. Wij durven zelfs te beweren dat het meer is.

Ben je een vrouw van in de dertig zonder kinderen? Dan kun je er geheid op wachten dat je tijdens een sollicitatie de vraag krijgt of je een kinderwens hebt. Het mag officieel niet, maar het gebeurt al te vaak. Werknemers zijn namelijk bang dat je na het krijgen van kinderen je prioriteiten anders hebt liggen en dus minder waard bent voor het bedrijf.

Harde werkers

Volgens onderzoek van de universiteiten van Zürich en Konstanz hebben werkgevers het mis als ze voorkeur geven aan vrouwelijke werknemers zonder kroost. De onderzoekers screenden 10.000 mannelijke en vrouwelijke economen. Er werd onderscheid gemaakt in wel of geen kinderen, wanneer een gezin gesticht werd, enzovoort. De output: het aantal researchpapers dat werd gepubliceerd werd de graadmeter voor productiviteit. Het verschil? Te minimaal en verwaarloosbaar. Hoe dat kan? Volgens de onderzoekers werken vrouwen met een kinderwens extra hard voordat de kinderen zich aandienden om zo een eventuele achterstand in hun carrière te voorkomen. Deze werkhouding en extra inspanningen helpen bij de ontwikkeling en groei in de job. Moeders springen ook veel efficiënter met hun tijd om. Plannen beter en werken gefocuster, althans dat beweren de moeders. Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn.

Moeders plannen beter en werken gefocuster

Flexibiliteit

Toen ik als chef redactie bij een tijdschrift aan de slag ging, had ik net mijn derde kind op de wereld gezet. Met een baby, een dreumes en een peuter moet ik toegeven dat ik regelmatig vroeger van werk moest. Kind ziek, bezoekje aan het consultatie buro, trein op tijd halen om op tijd bij de crèche te zijn. Met kinderen weet je nooit wat er gebeurt. Een flexibele houding van beide partijen biedt een hoop uitkomst. Ik ben nooit te beroerd geweest om ‘s avonds de laptop nog open te gooien en een stukje te tikken of op mijn vrije dag tijdens het middagdutje nog wat te werken.

Nieuwe werken

Nu had ik het geluk in een vrouwenomgeving te werken. Dit zal in een mannenwereld of een baan die aanwezigheid vergt iets moeilijker zijn. Gelukkig worden werkgevers steeds flexibeler en is het nieuwe werken nog nooit zo populair geweest. En nu hebben we ook het bewijs om de hoge heren, excuus en dames, mee om de oren te slaan.

Reageer op artikel:
Moeders minstens zo productief op ‘t werk
Sluiten