Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 19 okt 2015

De marktwaarde van een thuisblijfouder: €72.297,78

Thuisblijfouder zijn is een baan op zich. Uit onderzoek, in opdracht van Viking Direct, is gebleken dat thuisblijfouders zo’n 91 uur(!) per week werken, en als ze daar salaris voor zouden krijgen zouden ze iets meer dan 72 duizend euro per jaar verdienen.

Oke, om het dus even te vergelijken: thuisblijfouders werken dus meer dan het dubbele van iemand met een 40-urige werkweek. Nu willen we natuurlijk niet zeggen dat de formeel werkende ouder niet hard werkt, maar thuisblijfouder zijn is lang niet zo ‘relaxed’ als veel mensen denken.

Uitzieken? Vergeet ‘t maar

Thuisblijfouders hebben de functie van multi taskende projectmanager en zijn erin gespecialiseerd om het héle huishouden om de kinderen heen te organiseren. Je kunt ze een beetje vergelijken met iemand die een eigen bedrijf is gestart: je bent alles tegelijk en je stopt bakken met liefde in dat levenswerk. Een thuisblijfouder heeft precies nul vakantiedagen, kan nooit even lekker een paar dagen uitzieken en een dertiende maand is uitgesloten.

Altijd alert zijn

Beatrijs Hofland is thuisblijfmoeder van vier kinderen tussen de drie en elf. Tussendoor werkte ze in de geestelijke gezondheidszorg, maar na haar vierde kind besloot ze fulltime moeder te worden. “Het is juist die waardering die belangrijk is. Niet alleen voor thuisblijfmoeders, maar voor iedereen. Stel je voor dat je werk verricht waar niemand zijn waardering voor uitspreekt… Nou dan moet het uit je tenen komen.”
“Je moet je realiseren dat de zorg voor kinderen belastender is dan de zorg voor dingen. Je moet altijd voor ze klaarstaan en alert zijn. Er wordt continue een beroep op je gedaan. Verzorgen is opvoeden en dan kan je dus niet de deur achter je dichttrekken zoals dat op kantoor wel kan. Het is continue en dat is wat het zo zwaar maakt.”

Rijk

Thuisblijfouders krijgen dan wel geen salaris, maar gelukkig wel bákken met liefde. En die rijkdom maakt het harde werken dan ook helemaal waard, denken wij.

Benieuwd naar de werkdag van een thuisblijfouder? Wij hebben hem even voor je in kaart gebracht:

Bron: Viking

Deze dingen moet je dus nóóit tegen een thuisblijfmoeder zeggen… >

Reageer op artikel:
De marktwaarde van een thuisblijfouder: €72.297,78
Sluiten