Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 29 mei 2015

De meest bizarre opvoedgewoonten van ouders in het buitenland

Jouw manier van opvoeden is de beste manier. Je bent niet perfect, maar je doet je uiterste best. Maar heb jij wel eens nagedacht over onderstaande buitenlandse ‘manieren’ van opvoeden?

Ter leering ende vermaeck: 10 gewoonten die ouders in het buitenland hebben als het gaat om het opvoeden van hun kinderen. We zeggen niet dat ze allemaal per definitie verkeerd zijn, maar wel anders dan de Nederlandse maatstaven.

1. In Noorwegen doen kinderen buiten een middagdutje

Ja, ook in de winter. Kinderen gaan hier vanaf dat ze één jaar zijn naar een soort kinderopvang. Voor een paar honderd euro per maand worden de kids dagelijks van acht tot vijf uur verzorgt en vermaakt. En daar horen dus ook de middagdutjes buiten bij.

Bron foto: DOGOnews

2. In Vietnam beginnen ouders al bij negen maanden het kind zindelijk te maken

Vietnamese ouders leren hun kinderen te plassen op het geluid van een fluitje. Ze beginnen met fluiten zodra ze doorhebben dat hun kind aan het plassen is en al snel gaat het kind fluiten associëren met plassen. Vind je het maar vreemd? Misschien, maar Vietnamese kinderen zijn gemiddeld vóór het einde van hun eerste levensjaar helemaal uit de luiers.

3. Ouders in het Keniaanse district Kisii kijken hun kinderen niet in de ogen

Hè, wat? Moeders nemen hun kinderen onbeperkt mee op sleeptouw, maar zodra ze beginnen met brabbelen, kijken ze hen niet meer in de ogen. Het klinkt ons misschien gek voor ons, maar in de Kisii cultuur zeg je door iemand in de ogen te kijken dat hij/zij de leiding heeft.

4. Deense ouders laten hun kinderen buiten in de kinderwagen zitten, ook als ze binnen gaan lunchen

Wij kunnen het ons hier bijna niet voorstellen, maar het gebeurt toch echt. Ouders laten hun kinderen buiten voor een beetje frisse lucht, omdat het goed is voor kun gezondheid.

Bron foto: npr

5. Op eilandengroep Polynesië zorgen kinderen voor de kinderen

Dat wil zeggen: zodra een kind kan lopen wordt het overgedragen aan een groep andere kinderen die de zorg op zich nemen. De ouders zijn natuurlijk nog wel betrokken en hebben het laatste woord wat betreft de opvoeding, maar in eerste instantie ligt het gezag bij de groep kinderen. Kinderen leren op de basisschool hoe ze een baby gerust moeten stellen. Peuters worden volgens de bevolking zelfstandig door te kijken naar de oudere kinderen en het verlangen om bij hun te horen.

6. In Japan gaan kinderen vanaf jonge leeftijd alleen naar buiten

Als je in Japan bent moet je niet opkijken als je een vierjarige alleen in de metro ziet zitten of wanneer je een zesjarige alleen boodschappen ziet doen. Ouders geven hun kinderen veel verantwoordelijkheid. In Nederland zou binnen de kortste keren de kinderbescherming bij je op de stoep staan. Wij houden ze liever lekker veilig onder mama’s vleugels.

7. Spaanse kinderen blijven tot laat op

Spaanse ouders zijn heel erg gefocust op de sociale ontwikkeling van hun kind. Daarom vinden ze het belangrijk dat kinderen mee doen aan de avondactiviteiten. In Spanje gaan daarom ook de jonge kinderen pas om tien uur naar bed. Hetzelfde geldt voor Argentinië.

8. Bij de Aka Pygmies, een volk uit Centraal Afrika, is er geen vaste rol voor de vader of moeder.

Waarom mannen tepels hebben? Daarom dus. Kinderen zuigen zowel aan de tepels van hun moeder, als aan die van hun vader (wel natuurlijk met iets anders resultaat). Ouders zijn heel flexibel en wisselen continu van rol. Is mama aan het jagen? Prima, dan let papa op de kids en andersom.

9. Kinderen uit Frankrijk moeten alles eten

Wat, kindermenu? Nooit van gehoord. In Frankrijk wordt veel meer van kinderen verwacht dat ze alles eten wat volwassenen ook eten. ‘Niet lekker? Even doorbijten, je gaat er vanzelf aan wennen.’ Kinderen kunnen ‘ik-lust-het-niet-en’ tot ze een ons wegen, maar ze eten wat de pot schaft.

10. In Zweden gaan vaders ook met zwangerschapsverlof

Moeders krijgen dertien maanden vrij na het krijgen van een kindje en minstens twee ervan moet ze overdragen aan de vader van het kindje. Anders verliest de moeder die tijd plus het geld wat erbij hoort. Vervelend zeg, zo’n wet.

Hier 55 lessen in het opvoeden van kleine kinderen (volgens ons Nederlanders)

Reageer op artikel:
De meest bizarre opvoedgewoonten van ouders in het buitenland
Sluiten