Nienke Magnin
Nienke Magnin Columns 15 apr 2017

De moderne oppas: een meisje via de app of een face-time verbinding met je slapende kind

Zou jij je kind toevertrouwen aan een oppas die je nog nooit hebt gezien? Zou jij je kind met een face-timeverbinding achterlaten in een vakantie-appartement om in het bijbehorende restaurant wat te gaan eten? Vragen die het veiligheidsgevoel van je kind aangaan en toch door door de ene moeder positief en door de ander negatief beantwoord worden.

‘Schat, ene Julia staat voor de deur. Ze zegt dat ze de oppas voor vanavond is, klopt dat?’ ‘Wacht, even in mijn app kijken. Ja, dat klopt. Julia heet ze en ze heeft vijf sterren op die oppassite, die ik online vond.’

Flexibiliteit en gemak voor drukke ouders

Deze maand kwam NOS met het bericht dat steeds meer ouders hun kinderen toevertrouwen aan een onbekende oppas, die ze via een app boeken. Deze apps bieden weliswaar geen bekend gezicht, maar wel flexibiliteit en gemak. De oppasmeisjes van ‘CharlyCares’ worden persoonlijk op kantoor uitgenodigd en ook worden referenties gecheckt. Zoals oprichtster Charlotte van der Straten zegt; ‘als wij geen goed gevoel krijgen, dan krijgen de moeders die de deur opendoen dat ook niet’. Bovendien kunnen oppasgezinnen, zoals we dat gewend zijn van de Uber-app, een online rating geven. Veel positieve ratings leveren dus de 5 sterren van Julia hierboven op. Reden om aan te nemen dat een oppas lief en betrouwbaar is…?

Face-time verbinding

Deze week las ik online een open brief van een moeder, die schreef dat ze haar kinderen alleen liet in een vakantie-appartement, terwijl zij met haar echtgenoot in hetzelfde vakantiecomplex, maar buiten gezichtsveld van het appartement, ging eten. Er werd een ‘face-time’ verbinding tot stand gebracht, er werd regelmatig even gecheckt en het vakantiecomplex zelf werd bij de ingang bewaakt. Reden om aan te nemen dat de kinderen veilig zijn…?

Wat is jouw ervaring?

Twee vragen die ik niet kan beantwoorden, omdat persoonlijke ervaringen het antwoord voor elke moeder anders maken. Zo weet ik triest genoeg wat het antwoord van de moeder van Madeleine McCann zou zijn op vraag nummer 2. Maar Madeleine is een uitzondering. Ik ben in de afgelopen tien jaar geen vergelijkbare zaak tegengekomen. Toch doe ik het liever niet. Niet eens omdat ik bang ben dat er iets zal gebeuren, maar omdat mentale rust me een stuk meer waard is dan een diner in het restaurant ter plaatse.

Het veiligheidsgevoel van jouw kind

Twee vragen bovendien die het veiligheidsgevoel van jouw kind aangaan. Dat immers vaart op jouw beslissingen. Hoe voelt jouw kind zich als het midden in de nacht getroost wordt door een onbekende. Hoe voelt jouw kind zich als het wakker wordt in een onbekend vakantie-appartement en zich dan realiseert dat papa en mama niet fysiek in de buurt zijn. Wat doet dat met jouw kind?

Kansberekening voor moeders

En als je nu weet dat je een goed bevallen oppas vaker kan boeken? Als nu naast jouw vakantie-appartement goede vrienden zitten, die ook een oogje in het zeil houden? Moeders (en dus ook ik) kunnen best eens wat vaker aan kansberekening doen. Geen online oppas, maar wel met een tweedehands autostoel in de auto bijvoorbeeld. Niet je kind voor eventjes achterlaten in dat vakantiecomplex, maar wel alleen naar school. Gevaar ligt overal op de loer, maar in de meeste gevallen slaat het niet toe. Zijn het dus enkel de uitzonderlijke situaties, die je als moeder zodanig naar je keel vliegen dat ze je laten beslissen geen vreemden bij je kinderen te laten of je kind niet alleen te laten. Jouw verantwoordelijkheidsgevoel doet dat. Jouw veiligheidsgevoel. En gevoelens zijn nu eenmaal voor iedereen anders.

Ook een rating voor oppasgezinnen graag

Wie weet boeken we over tien jaar allemaal enkel nog oppasjes via een app. Het zou me niets verbazen, ook niet als mijn dochters dan met vijf sterren inmiddels de lieve en betrouwbare online te boeken oppasjes van jouw kind zijn. Vraag is dán eigenlijk meer of ik het oppasgezin wel vertrouw. Kunnen we die misschien ook gaan raten?

HIER lees je 12 voorwaarden waaraan een oppas volgens Famme’s Inge moet voldoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De moderne oppas: een meisje via de app of een face-time verbinding met je slapende kind
Sluiten