Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Kids 11 december 2016

De ongeschreven regels van het aan-de-zijlijn-staan bij de sportwedstrijd

Vanaf de eerste dag dat je zoon of dochter een voetbal- hockey- of anders groepssportpakje aanheeft, ben je het moreel verplicht. Tijdens alle wedstrijden sta jij aan de zijlijn om de kinderen aan te moedigen. En ja, daar komen ongeschreven regels bij kijken. Tijd om ze eens op te schrijven en in te prenten.

1. Leer de regels van het spel

Misschien wel de belangrijkste: je kunt geen wedstrijd volgen als je de regels van het spel niet weet. Hoeveel kinderen staan er in het veld? Weet je niet hoe lang een wedstrijd precies duurt? Tijd om even alle spelregels op te zoeken. Je zult er geen spijt van krijgen. Geloof ons, als je denkt dat je zoontje na de rust ineens de verkeerde kant van het veld oprent, omdat je niet weet dat de teams van kant wisselen na de rust, dan is het echt nodig.

Aan de zijlijn genieten

2. Neem zo af en toe eens een snack voor het hele team mee

Na een wedstrijd heb je een heel elftal aan hongerige kinderen voor je neus staan, die je maar al te blij maakt met een welverdiende snack. Spreek af met de andere sportouders wie wanneer iets meeneemt.

3. Maar overdrijf niet met de snacks

Het is niet de bedoeling dat je de andere ouders moet imponeren met de snacks. Het is liefdadigheid, geen wedstrijd. Een mandarijntje of mini-mars is al heerlijk.

LEES OOK: Voetbaltrainer motiveert zijn jeugdspelertjes met een geweldige rap. Zie ze kijken!

4. Laat de coach zijn of haar ding doen

Er is niets irritanter dan ouders die op het veld de rol van de coach over proberen te nemen. Doe het dus ook zelf niet. Aanmoedigen kan geen kwaad, dat is alleen maar leuk, maar laat de kinderen gewoon het spel spelen en laat de coach zijn werk doen. Daar is ‘ie tenslotte de coach voor.

5. Bereid de auto voor op de terugweg

Luchtverfrisser? Check. Vuilniszakken en handdoeken om op te zitten? Check. Nog meer luchtverfrisser? Je zult het nodig hebben. En ja, hoe ouder ze worden, hoe erger het zal gaan ruiken.

6. Moedig je kinderen aan om plezier te hebben – wat dat ook voor hun betekent

Verliezen ze wedstrijd na wedstrijd, maar hebben ze het wel naar hun zin op het veld? Helemaal prima. Staat jouw kind tijdens een training liever een vlinder te vangen dan dat ‘ie achter de bal aanrent? Maak er geen probleem van. Het enige wat echt telt, is dat je kind zich vermaakt. En ja, dat geldt zelfs op zaterdagochtend 9 uur ‘s morgens. Tenminste, dat vertellen we onszelf graag.

Je weet pas dat je een echte voetbalmoeder bent als… je je herkent in deze lijst.

Bron foto: KNVB

The Stir

Reageer op artikel:
De ongeschreven regels van het aan-de-zijlijn-staan bij de sportwedstrijd
Sluiten