De portemonnee van Lenne: ‘Ik leen liever maximaal zodat ik een buffer op kan bouwen, dan dat ik minder leen en niets kan sparen.’

Waar doet ze het toch van? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders. Deze week de portemonnee van Lenne.

Portemonnee Lenne
Bron: Famme

Hoe veel geef je uit aan boodschappen?

Ik woon sinds de vader van mijn dochter en ik uit elkaar zijn weer bij mijn moeder en ik betaal hier €600,- aan ‘kostgeld’. Dit is inclusief de gezamenlijke boodschappen zoals boodschappen voor het avondeten. Ik denk dat ik zelf nog zo’n €100,- tot €150,- aan boodschappen voor enkel mij en Rosie en besteed per maand. Daar vallen de luiers en billendoekjes onder, maar bijvoorbeeld ook producten die ik als enige hier in huis eet.

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder)kleding?

Gemiddeld zo’n €50,- per maand. Maar dit is echt gemiddeld, want ik heb nu bijvoorbeeld al ruim een maand geen kleding voor Rosie gekocht. Als ik kleertjes voor haar koop zijn dit ook geen dure kleren; veel is tweedehands en nieuwe kleertjes koop ik bijna altijd bij Zara, H&M en Zeeman. Voor mezelf kom ik denk ik ook uit op €50,- per maand. Ik doe al jaren met dezelfde jassen en schoenen en koop bijna al mijn kleding bij de H&M en dan het liefst in de sale.

Hoe veel geld geef je uit aan uitjes?

Op het moment weinig, door de coronamaatregelen en de koude temperaturen. Maar wanneer het lekker weer is en de regels het toelaten ben ik vaak op terrasjes te vinden en vind ik het heerlijk om een dagje weg te gaan. Ik denk dat ik in de lente en zomer dan toch wel zo’n €150,- kwijt ben aan uitjes, maar dit zijn dan wel uitjes mét en zonder Rosie. Er zijn trouwens ook heel veel leuke dingen die ik met haar doe die geen geld kosten, zoals een dagje naar de kinderboerderij of een stuk fietsen.

Hoe veel geld geef je uit aan speelgoed en luiers?

Weinig! Speelgoed koop ik zelden; Rosie heeft veel speelgoed voor haar verjaardag gekregen ook veel tweedehands gehad. Bovendien vindt ze vaak eigenlijk alles interessanter dan haar speelgoed, dus het zou zonde zijn om hier veel geld aan uit te geven.

Voor haar verjaardag en rond de feestdagen vind ik het wel leuk om iets voor haar te kopen, maar ik hou het qua prijs dan meestal wel onder een tientje of twee. Die grote cadeaus komen later wel. Luiers koop ik van het Albert Heijn huismerk (die met de beertjes), deze zijn €6,39 per pak en ik koop denk ik zo’n drie pakken per maand.

Wat is het duurste dat je voor je Rosie hebt gekocht? 

Dat is denk ik de Joolz kinderwagen die ik via Marktplaats heb gekocht. Hier heb ik €325,- aan uitgegeven. Hoewel dit mijn duurste aankoop is, is dit natuurlijk echt een koopje! Ik ben niet zo’n fan van dure en nieuwe aankopen voor mijn dochter omdat het maar kort gebruikt wordt. En het maakt haar natuurlijk niets uit of ze nu in merkkleding of in een Zeeman setje rondloopt.

Daarnaast koop ik veel tweedehands omdat het veel goedkoper is, maar ook omdat beter is voor het milieu. Ergens vind ik ook het idee dat er al een ander lief baby’tje in haar kinderwagen heeft gelegen heel mooi; alsof er al een soort liefde in zit. Daarin ben ik misschien een beetje zweverig, maar ik vind het gewoon bijzonder dat de babyspullen die ik heb eerder met zoveel liefde zijn uitgezocht door andere ouders. Dat doet mij meer dan dat ik iets gloednieuw koop.

Hoe veel spaargeld heb je?

Ik heb het collegegeld voor mijn aankomende studiejaar nu bij elkaar gespaard (+/- €2200,-). Verder heb ik geen spaargeld meer. Dit komt omdat ik onlangs €3000,- van mijn spaarrekening heb gehaald om mijn borstimplantaten te kunnen laten verwijderen. Dit was het laatste restje van het spaargeld dat ik in mijn werkende jaren heb opgebouwd.

Nu spaar ik voornamelijk van mijn studielening. Vaak kan ik daarvan wel bijna de helft opzij zetten. Daarnaast spaar ik ook alles wat ik verdien met mijn bijbaan. Ik leen liever maximaal zodat ik een buffer op kan bouwen, dan dat ik minder leen en niets kan sparen. Wat ik spaar gebruik ik alleen voor noodsituaties en als deze zich tijdens mijn studietijd niet voor hebben gedaan, los ik dit gespaarde geld in één keer af zodra ik weer van mijn ‘eigen geld’ een spaarpot heb opgebouwd. Eigenlijk zie ik mijn spaargeld op dit moment niet als geld dat van mij is.

Wat is jouw beste spaartip?

Ik hou heel erg van ronde getallen, dus wanneer ik mijn lopende rekening bekijk en er staat bijvoorbeeld €1267,95 op, dan zet ik €67,95 op m’n spaarrekening. Dit doe ik meerdere keren per maand. Zo heb ik nog eens wat aan m’n neurotische trekjes.

Spaar je voor je Rosie?

Nee, ik spaar nu niet voor Rosie. Ik wil hier na mijn studie wel mee gaan beginnen omdat ik het belangrijk vind om haar een ‘opstapje’ te kunnen geven als ze later wil gaan studeren of haar eerste woning gaat kopen. Mijn ouders hebben dit zelf niet voor mij gedaan en ik merk dat ik daardoor op financieel gebied wel wat meer uitdagingen heb dan veel leeftijdsgenoten (ook voordat ik moeder werd).

Aan de andere kant heeft het er wel voor gezorgd dat ik me goed besef wat de waarde van geld is en dat ik het heel erg belangrijk vind om mijn eigen boontjes te kunnen doppen.

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

Heb je even? Ik heb het afgelopen anderhalf jaar aardig wat financiële tegenvallers gehad. Minder dan een half jaar voordat de vader van mijn dochter en ik uit elkaar gingen, heb ik voor zo’n €3000,- geïnvesteerd in meubels voor ons huis, waar ik nooit meer iets van terug heb gezien.

Daarnaast heb ik €1600,- betaald (lees: weggegooid) aan een rijschool die, nog voordat ik een les heb gehad, failliet is gegaan. En als laatste heb ik nu dus €3000,- moeten betalen voor het verwijderen van mijn borstimplantaten. Omdat hier zonder medische noodzaak helaas (nog) geen vergoeding voor is.

Oh en dan zou ik haast de belastingdienst vergeten. Die hadden nog negen maanden zorgtoeslag van me tegoed, wat neerkwam op zo’n €900,-. Ik ben blij dat ik door al deze tegenvallers niet in de financiële problemen ben geraakt. Maar soms frustreert het me wel dat ik van al dit geld bijvoorbeeld mijn volledige opleiding had kunnen betalen.

Lees ook:

De portemonnee van Julia: ‘Ik vind het absurd om €50,- voor een truitje te betalen voor een kind.

De portemonnee van Kim: ‘Het is misschien niet handig met mijn inkomen, maar ik heb een dure kinderkleding smaak.’

Reageer op artikel:
De portemonnee van Lenne: ‘Ik leen liever maximaal zodat ik een buffer op kan bouwen, dan dat ik minder leen en niets kan sparen.’
Sluiten