Leanne Hansma
Leanne Hansma Gezondheid 10 sep 2018

De pot op: waarom je beter niet boven het toilet kunt hangen

Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens boven de pot gehangen. En nee dan hebben we het nu niet over kotsen, maar om de wc-bril niet aan te hoeven raken wanneer je moet plassen (of number two). Zitten op het toilet in de trein zouden we dan ook niet zo snel doen – het liefst gaan we daar helemaal niet, maar als het dan toch écht moet gaat onze voorkeur uit naar squatten. Ook op een openbaar toilet of dixi gaan we alleen gehurkt.

Dacht je echt dat je het slim deed: geen vies toilet aanraken én je bilspieren trainen zodat je straks een achterwerk hebt waar je u tegen zegt. Maar hé, wij helpen je even uit die waan. Het schijnt dus helemaal niet zo goed te zijn om boven de wc te squatten en wel om de volgende redenen:

Good things come to those who squat‘ – of toch niet?

Door een openbaar toilet hoef je niet per se een urineweginfectie te krijgen, maar van hangen boven de wc kan dat wel. In squat positie de bril proberen te ontwijken schijnt niet zo goed te zijn voor je bekken, omdat je niet ontspant én je plast niet goed uit. Doordat je je blaas niet goed leeg maakt kun je dan weer blaasontsteking krijgen of een zwakke blaas.

Hé spetter!

Laten we het ook nog even hebben over de grote boodschap. Allereerst: hoe doe je dat hurkend? Ten tweede: door de langere afstand die jouw drol aflegt voordat hij de pot in plonst heb je meer kans dat het water omhoog spat. Daarmee ook de bacteriën die in het water zitten en dat was juist niet de bedoeling.

Eén pot nat

Denk je nu: ah, dan leg ik toch gewoon wat papier op de bril. Think again! Met je billen op wat velletjes plee-papier zitten zorgt schijnbaar voor minder frisheid. Toilet-papier neemt namelijk juist bacteriën op en is dus niet echt iets waar we graag op willen zitten, toch?

Schoon, schoner, schoonst

Het schijnt dat je mobiele telefoon, het toetsenbord op je werk, een gemiddelde snijplank en het vaatdoekje op je aanrecht meer bacteriën bevatten dan dat specifieke deel van de poepdoos in de kleine kamer. Zelfs het AD kopte dat een waterflesje bijvullen nog viezer is dan even lekker likken aan de wc-bril (uh, oké).

Misschien toch maar gewoon gaan zitten op het toilet next time?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De pot op: waarom je beter niet boven het toilet kunt hangen
Sluiten