Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 15 mrt 2017

De relatie met de leraar van je kind is belangrijker dan je denkt

Hoe goed klik jij met de juf of meester van je kind? Vind je hem/haar de beste van de school of vind je het helemaal niet erg dat er volgend jaar een nieuwe komt? Het antwoord zegt meer dan je misschien zou verwachten, blijkt uit recent onderzoek.

Sowieso is het belangrijk om erg betrokken te zijn bij de ontwikkeling van je kind. Hoe meer betrokken, hoe beter natuurlijk. Leerkrachten zien dat ook. En díe indruk blijkt veel te zeggen. Hoe de juf of meester jou ziet, heeft invloed op de schoolprestaties van je kind.

Indruk

Onderzoeksleider Keith Herman: ‘Als een leraar een goede band met de ouder heeft of de indruk krijgt dat hij/zij betrokken is bij het leerproces van het kind, is de leraar eerder geneigd iets meer aandacht aan het kind te geven. Andersom heeft een negatieve indruk een ander effect op de interactie tussen de leraar en het kind (en zijn ouders).

Speciaal programma

Onderzoekers volgden 100 leerkrachten en meer dan 1800 scholieren. Dat ging op verschillende manieren: een speciaal programma gericht op de band met kind en ouder, enquêtes en gedragsobservaties. Daaruit bleek dat kinderen met betrokken ouders (zoals de leerkracht dat interpreteerde) beter presteerden. Zowel op sociaal- als op leerniveau. Daarnaast hielp het speciale programma ook om de band met de ouders te verbeteren.

LEES OOK: 18 dingen die leraren graag tegen ouders zouden willen zeggen

Onbewust tegenovergesteld gedrag

‘Een negatieve indruk heeft vaak een ‘negatieve’ invloed op het gedrag,’ legt Herman uit. ‘We weten uit vorige onderzoeken dat leraren onbewust geneigd zijn om minder te hechten met de ouders wiens kinderen leer- en sociale problemen hebben. Er valt ze dus niet direct iets te verwijten, dit gaat onbewust. Hetzelfde geldt voor ouders met een lager inkomen en/of die uit een minderheid komen. Met andere woorden: gezinnen en scholieren die veel aandacht en ondersteuning nodig hebben, krijgen dat vaak niet (genoeg).’

Hij hoopt dat dit onderzoek ervoor zorgt dat leraren een goede band met álle ouders ontwikkelen en dat alle ouders zo veel mogelijk betrokken zijn bij het ontwikkelingsproces op school (zonder dat het een wedstrijd wordt). Vooral kinderen en ouders met een lagere sociaaleconomische status verdienen meer aandacht als ze die nog niet kregen.

Maar ook jouw houding over bepaalde vakken kan effect hebben op je kind. Lees hier waarom je je rekenfobie beter kunt faken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De relatie met de leraar van je kind is belangrijker dan je denkt
Sluiten